Kako sušiti marelice

sušene marelice

Marelica je jedan od najbogatijih prirodnih izvora vitamina. Bogata je vitaminima A, B i C te mineralima poput fosfora, kalcija, kalija i željeza. Osim toga, sadrži i veliku količinu beta-karotena koji je učinkovit u očuvanju dobrog vida.

Iako se uvijek preporučuje konzumirati voće u svježem obliku, suho voće također sadrži vrijedne sastojke koji pomažu u očuvanju našeg zdravlja. Sušeno voće je jednostavan izvor hranjivih tvari i vitamina, a osobito je praktično u trenucima kad smo u žurbi i nemamo puno vremena. Međutim, rijetkima je poznato da suhe marelice sadrže više korisnih sastojaka od svježih.

Suhe marelice sadrže 12 puta više vitamina A nego svježi plodovi. Pomažu pri očuvanju zdravlja i ravnoteže probavnog sustava, a istraživanjima je dokazano da zahvaljujući folnoj kiselini reguliraju krvi tlak, pomažu kod umora i poteškoća s koncentracijom te poboljšavaju rad mozga.

Marelice možemo sušiti na dva načina – na suncu i u pećnici. Za sušenje se koriste zrele, ali ne premekane marelice koje je prije toga potrebno oprati. Možete ih oguliti ili ostaviti neoguljene. Ako ih planirate guliti, potrebno ih je uroniti u kipuću vodu i odmah nakon 30 sekundi prebaciti u hladnu vodu kako bi se koža lakše odvojila. Marelice se nakon toga prepolove, uklone im se koštice i spremne su za sušenje.

Sušenje marelica u pećnici

Prednost ovakvog načina sušenja je u tome što voće možete sušiti i kad je vrijeme loše. Kod sušenja marelica u pećnici treba paziti da temperatura nije previsoka jer će se u tom slučaju na površini voća stvoriti tvrda kora i toplina će teško doprijeti u unutrašnjost.

Marelice poredajte u jednom sloju na odgovarajuće rešetke ili lim za pečenje na koji ste stavili papir. Pećnicu prvo zagrijte na 80°C, a zatim smanjite temperaturu na otprilike 60°C. Kod sušenja marelica u pećnici potrebno je povremeno otvarati vrata pećnice kako bi nakupljena para izlazila van. Marelice su suhe kad se krenu lagano savijati i kad nakon prelamanja ostanu suhe, bez kapljica vode.

Sušenje marelica na suncu

Ako je to moguće, prednost uvijek dajte sušenju voća i povrća na suncu jer će ono u tom slučaju zadržati sve hranjive vrijednosti. Za sušenje marelica na suncu potrebne su vam drvene kutije za voće ili povrće i 3-4 sunčana dana s niskom vlagom i temperaturom iznad 30°C. Polovice marelica složite u jednom redu tako da strana u kojoj je bila koštica bude okrenuta prema gore.

Drvene kutije s marelicama preko dana držite na izravnom suncu, a noću ih unosite u zatvoreni prostor kako biste ih zaštitili od jutarnje i večernje rose. Nakon što izgube vodu, marelice nastavite sušiti u hladu, a idealno bi bilo mjesto s vjetrom ili propuhom.

Kako biste osušene marelice zaštitili od vlage, prašine ili insekata, čuvajte ih u limenim kutijama ili platnenim vrećicama. Ako ih planirate čuvati duže vrijeme, povremeno provjerite je li možda došlo do kvarenja. S obzirom na to da su marelice sušene bez dodatka sumpora ili umakanja u otopinu limunske kiseline ili kuhinjske soli, imat će malo tamniju boju od suhih marelica koje se mogu naći u prodaji.

Suhe marelice mogu nam poslužiti kao međuobrok ili zdrava grickalica, a možemo ih koristiti i u raznim desertima ili kao dodatak zdravim kašama i žitnim pahuljicama.

Kao što smo već spomenuli na početku, suhe marelice poboljšavaju rad mozga i vid, pomažu u regulaciji tlaka i prirodni su lijek za pravilan rad srca, a u kombinaciji sa šljivama su odlično sredstvo za jačanje imuniteta. Za jači imunitet pomiješajte 100 grama suhih marelica, 50 grama suhih šljiva i 50 grama oraha. Sve sastojke zajedno usitnite pa im dodajte žlicu ili dvije meda. Smjesu dobro izmiješajte, spremite u staklenku i ostavite u hladnjak. Konzumira se tako da svako jutro prije doručka i navečer nakon obroka uzimate po jednu žlicu.

Autor: A.V., Foto: Enotovyj/Pixabay