Domaći sok od malina

sok od malina

Sok od malina je jedan od najukusnijih domaćih sokova koje spremamo za zimu, a ujedno je i zdrav. Malina sadrži folnu kiselinu, vlakna, Omega-3 masne kiseline, vitamine C, K i E5 te minerale bakar, kalij, magnezij i mangan. U 100 grama malina nalazi se 44 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Sadrže i visok udio elagične kiseline koja ima antikancerogena svojstva te resveratrol koji usporava starenje, pa možemo reći da je malina svojevrstan eliksir mladosti.

Redovnom konzumacijom malina možemo poboljšati ten, ojačati kosu, osnažiti imunitet i poboljšati zdravlje probavnog i kardiovaskularnog sustava. Ovo voće sadrži i ketone koji su zaslužni za kontrolu glukoze u krvi i pomažu u sprječavanju pretilosti i nastanka dijabetesa.

Sezona malina počinje u lipnju i najbolje ih je jesti svježe, ali kako bi u njihovom okusu i mirisu mogli uživati i tijekom zime, isprobajte jedan od recepata za domaći sok od malina koje smo u nastavku podijelili s vama.

Recept za sok (sirup) od malina

Sastojci

  • 3 kg malina
  • 500 g šećera
  • 5 dl vode
  • 2 limuna

Priprema

Maline prvo operite u hladnoj vodi, a zatim ih pomiješajte sa šećerom, prelijte s 5 dl vode i stavite kuhati. Nakon što voda s malinama i šećerom prokuha, smanjite plamen i ostavite da se lagano kuha još 15 minuta.

Za to vrijeme operite i sterilizirajte boce u koje ćete spremiti sok (sirup). Oprane boce naopako okrenute složite na lim za pečenje i ostavite 10 minuta u pećnici koju ste prije toga zagrijali na 150 stupnjeva.

Sok od malina dobro procijedite (najbolje uz pomoć gaze) pa ga nakon toga opet kratko prokuhajte i ulijte u zagrijane boce dok je još vruć. Boce dobro zatvorite i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a nakon toga ih spremite na tamno i hladno mjesto.

Sok od malina bez kuhanja

Sastojci

  • 2 kg malina
  • 2 kg šećera
  • 1,5 l vode
  • 2 limuna

Priprema

Maline operite pod mlazom hladne vode, stavite u veću posudu pa im dodajte šećer i sok od limuna. Sve dobro promiješajte pa pokrijte posudu i ostavite da barem 12 sati stoji na hladnom i tamnom mjestu. Nakon toga procijedite sok kroz gazu i ulijte ga u sterilizirane staklene boce.

Kako bi ovako pripremljen domaći sok od malina što duže trajao, potrebno je obaviti pasterizaciju. Boce sa sokom stavite u veći lonac kojem ste prije toga dno i rubove prekrili starim kuhinjskim krpama. Lonac ispunite vodom tako da ona dođe gotovo do ruba boca i stavite na štednjak. Nakon što voda prokuha, sok bi se na laganoj temperaturi trebao kuhati još 10-15 minuta. Kad se voda ohladite, izvadite i prebrišite boce pa ih spremite na tamno i hladno mjesto.

Domaći sok od malina je prirodni diuretik, jača imunitet, smanjuje stres i nervozu i dobar je za popravljanje krvne slike. Ublažava upalne procese pa se preporučuje konzumirati ga u slučaju prehlade i povišene tjelesne temperature.

Ako želite napraviti sok od malina bez šećera, možete koristiti steviju, med ili javorov sirup u količini koja vam odgovara. Maline možete kombinirati i s drugim voćem – jagodama, trešnjama, višnjama, kupinama itd.

Autor: A.V., Foto: silviarita/Pixabay