Kako spriječiti ljuštenje ili guljenje kože ljeti

Guljenje oštećene kože, Foto: ARENA Creative/Shutterstock

Dugi dani, tople i ugodne noći te prekrasan preplanuo ten samo su neke od stvari koje nas asociraju na ljeto. Postizanje brončanog tena nam je u glavi odmah od prvog dana ljeta i na sve se načine trudimo dobiti što tamniju boju kože. Kako bismo postigli to na najbolji način i spriječili ljuštenje kože potrebno je pravilno pripremiti kožu i unaprijediti njegu prije i nakon sunčanja.

Prije odlaska na plažu obavezno nanesite kremu za sunčanje. Ako se prvi put u sezoni izlažete suncu, nipošto nemojte koristiti kremu za sunčanje koja ima zaštitni faktor niži od 30. Nanesite je pola sata prije izlaganja suncu i ne zaboravite nanijeti je i na lice. Posebnu pozornost obratite na ramena, ruke, prijelaz kupaćeg kostima i na stopala.

Tijekom boravka na plaži

Iako na većini krema za sunčanje stoji da su vodootporne, ipak ih je potrebno iznova nanositi nakon kupanja, ali i tijekom dužeg sunčanja, jer se tijelo pojačano znoji. Nakon svakog kupanja u moru istuširajte se slatkom vodom kako biste maknuli ostatak soli, koji u kombinaciji sa sunčevim zrakama može biti itekako štetan.

Izbjegavajte izravno izlaganje suncu u periodu od 10 do 16 sati.

Nakon boravka na plaži

Koži je nakon cjelodnevnog kupanja i sunčanja potrebna dodatna hidratacija. Ako ste do sada izbjegavali korištenje losiona ili ulja nakon tuširanja, vrijeme je da ih krenete koristiti. Nanošenjem ulja ili losiona, koža će biti manje iziritirana te dovoljno hidratizirana, što će zasigurno spriječiti ljuštenje kože.

Možete nabaviti ili napraviti domaći piling za tijelo koji ćete koristiti jednom do dva puta tjedno. Izbjegavajte tuširanje vrućom vodom jer ćete tako dodatno isušiti kožu.

Kao i uvijek, unos vode i ovdje igra važnu ulogu. Da biste kožu održali vlažnom, potrebno je piti puno vode. Povećani unos vode ubrzat će oporavak kože i smanjiti vjerojatnost od guljenja.

Autor: A.V., Foto: ARENA Creative/Shutterstock