Kako smanjiti vlagu u kuhinji

kako smanjiti vlagu u kuhinji

Kuhinja je prostorija koja se stalno prlja uslijed vlage i masnoće koje nastaju kuhanjem. Zbog toga higijena kuhinje mora biti na prvom mjestu, a kako bi se izbjegle po zdravlje opasne situacije, dobro je biti upoznat sa svim važnim informacijama koje će pomoći smanjiti vlagu u kuhinji.

Kako ne bi došlo do trovanja hranom, potrebno je poduzeti niz mjera koje će doprinijeti da kuhinja izgleda uredno i da je radna površina uredna, čista i spremna za pripremu raznih jela. Pritom je važno pronaći metodu koja će pomoći spriječiti skupljanje vlage u kuhinji.

Kondenzacija u kuhinji je česta pojava jer se kuhanjem stvara vlaga. Smanjenje kondenzacije je moguće ali samo ako se vodi računa o provjetravanju, grijanju i izolaciji.

Kako smanjiti vlagu u kuhinji? Potrebno je redovito provjetravati, a to znači ne zaboraviti uključiti napu kada je potrebno te otvoriti prozor, a posebno tijekom kuhanja. Važno je da se prostorija redovito zagrijava.

Bilo bi dobro izolirati zidove jer vlaga može kondenzirati na hladnim zidovima. Mogu se obložiti debljim stiroporom, plutom ili pobojati disperzivnom bojom.

Kako bi se smanjio postotak vlage u kuhinji treba izbjegavati kuhanje u posudama bez poklopca jer će se tako izbjeći stvaranje viška vlage.

Ne preporučuje se korištenje sušilice u kuhinji, a svi oni koji su je tamo morali smjestiti zbog nedostatka prostora trebali bi paziti da se prostorija svaki put nakon sušenja redovito provjetrava.

Kuhanje u ekspres loncu nije samo brži način pripreme hrane nego ujedno pomaže smanjiti količinu vlage. Nakon što je jelo gotovo uvijek je dobro pričekati da se lonac ohladi i tek nakon toga ukloniti poklopac. Isto tako treba češće koristiti lonac za sporo kuhanje. Da bi količina vlage bila manja, složence i druga slična jela treba dovršiti u pećnici, a ne na grijanoj ploči.

Tijekom kuhanja treba izbjegavati ostavljanje kiselih namirnica na emajliranim elementima kao što su začini za salatu, voćni sokovi ili ocat jer bi mogli ostaviti tragove koji se kasnije više ne bi mogli ukloniti. Koliko god bio učinkovit kod čišćenja, treba biti oprezan s izbjeljivačem jer oštećuje plastificirane površine kao i okvire te može naškoditi očima i koži.

Autor: S.Š., Foto: HamsterMan/Shutterstock