Bolje snalaženje u kuhinji

bolje snalaženje u kuhinji

Kuhinja je mnogima omiljena prostorija jer se tamo nalazi hrana. Ni u jednoj drugoj prostoriji “promet” predmeta nije tako velik kao u kuhinji; tanjuri, šalice, čaše i pribor za jelo vade se više puta dnevno, koriste, peru i slažu. Pa nije zanemariva informacija koja se odnosi na bolje snalaženje u kuhinji.

U nepristupačnijim dijelovima polica i ormara taj promet naglo opada. Posuđe koje se ne koristi i prehrambene namirnice s davno isteklim rokom trajanja treba maknuti, tj. baciti. Poslije temeljitog raščišćavanja kuhinjskih elemenata ljudi se katkad doslovno osjećaju lakše, stoga uzmite jedan dan tjedno kada ćete temeljito pregledati sve namirnice i izbaciti one s isteklim rokom trajanja.

Isto tako posuđe koje ne koristite samo vam stvara nepotrebnu gužvu u kuhinji. I tu je potrebna inventura. Sve što niste koristili godinu dana možete slobodno izbaciti.

Kuhinjske aparate koje koristite svaka dva mjeseca, kao što je aparat za pečenje keksa ili roštilji koje ne koristite odnesite u podrum ili ostavu. Isto učinite i sa svečanim servisima i čašama koji su vam potrebni samo za svečane prilike.

Broj kutija za duboko zamrzavanje i drugih posuda od plastike raste tijekom godina. Izdvojite požutjele, oštećene ili one koje jednostavno ne koristite. Držite se pravila da vam je potrebna samo polovina onoga što ste čuvali.

Viseći elementi iznad sudopera glavno su mjesto za posuđe koje najčešće koristite. Imate li elemente sa staklenim vratima i želite li u njima zapravo izložiti bakin svečani servis za kavu, radije to zaboravite! To je mjesto za šalice, male i velike tanjure, vrčeve i ostalo posuđe koje stalno trebate!

U donjim visećim elementima stavite ono što se često koristi, a u gornjim ono što se rjeđe koristi . U donji element pokraj stroja za posuđa stavite sredstvo za pranje, ispiranje i omekšavanje vode.

Radni trokut kuhinje čine sudoper, hladnjak i štednjak, stoga nastojte da između ta tri elementa nema nikakve prepreke. Radna ploča je itekako bitna, i nemojte na nju naslagati nikakve predmete jer se zove radna, da bi se na njoj i radilo! Zato što je moguće više predmeta objesite na zid; četku za posuđe, rukavice…

Ovakvom organizacijom vaše kuhinje u kojoj provodite mnogo vremena, sačuvat ćete živce koje trošite svakodnevno kako bi nešto našli u gužvi polica. Ako svako malo radite inventuru i izbacujete nepotrebno, kuhinja će biti ugodniji prostor za sve ukućane.

Autor: Tajana, Foto: LuckyPhoto/Shutterstock