Kako se riješiti vlage

kako se riješiti vlage

Vlaga koja se cijedi niz prozore nije lijep prizor, a pored toga što ostavlja mrlje na tepisima i zavjesama, ujedno potiče razvoj plijesni te dovodi do truljenja drvenih prozora. Iako ne postoji jednostavan način kako se riješiti vlage, postoje metode s kojima će se smanjiti količina vodene pare u životnom prostoru.

Postoji nekoliko načina kako smanjiti vlagu. Važno je promijeniti određene navike, a među njima je i način kako se suši rublje. Bilo bi dobro izbjegavati sušenje odjeće na radijatorima gdje dolazi do kondenzacije vlage i ostaviti otvoren prozor kako bi se vlažni zrak iznutra mogao izjednačiti sa zrakom izvana.

Kako se riješiti vlage u stanu? Ventilatori za odvođenje vlage u kupaonici ili kuhinji su se pokazali korisnima kao i stropni ventilator, koji pomaže pomiješati vlažan i suh zrak.

Bilo bi dobro malo otvoriti prozore kako bi se uravnotežila količina vodene pare u kući i izvan nje, a isto tako nije dobro držati drva kao ni kućne biljke u prostorijama u kojima se lakše kondenzira vlaga.

Kako bi se što prije riješili vlage potrebno je izbjegavati otvaranje prozora dok su vani niske temperature. Ne treba zaboraviti da i raspored namještaja u stanu isto tako može utjecati na količinu vlage u stanu.

Koliko god bilo čudno, ali pokazalo se da kauč ili fotelja koja se nalazi ispred prozora može spriječiti toplinu da dođe do stakla, čime se utječe na kondenzaciju vlage na površini.

Poznato je kako najviše vlage ima upravo u kupaonicama i dok su neki problem riješili uz pomoć ventilacije, drugi su se odlučili na odvlaživač zraka. Radi se o uređaju koji se može kupiti u specijaliziranim dućanima, a čija je svrha omogućiti smanjivanje količine vlage u stanu.

Na većini se nalazi zaslon na kojem se može označiti koji postotak vlage, odnosno koliko se vlage smije najviše nakupiti prije nego se odvlaživač uključi.

Za razliku od spomenutog odvlaživača postoje i druge metode koje mogu pomoći smanjiti količinu vlage. Radi se prozorskoj foliji koja će imati funkciju dvostrukog stakla i tako smanjiti kondenzaciju.

Odaberite metodu koja vam najviše odgovara i učinite život u stanu ljepšim i ugodnijim za sve članove obitelji.

Autor: S.Š., Foto: Suzi Nelson/Shutterstock