Kako smanjiti račun za mobitel

kako smanjiti racun za mobitel

Danas nam pametni telefoni omogućuju pristup obilju informacija i medija, no mreže nam ograničavaju mjesečni podatkovni promet. Tipičan ugovor za mobitelnam  omogućuje promet od 250 MB do 8 GB na mjesec. Naravno, logično je – što veći promet ostvarujete, to će vam mjesečni račun biti viši.

Ako prekoračite dopušteni mjesečni podatkovni promet, to će vas skupo stajati. Dakako, lako je za kratko vrijeme ostvariti veliki podatkovni promet. Ako putem mreža pogledate film, jedan sat razgovarate preko Skypea ili slušate glazbu preko interneta, ostvarit ćete promet preko najmanje 200 MB.

Stoga, ako nije prijeko potrebno, pričekajte s trošenjem podatkovnog prometa dok ne dođete do prvog mjesta na kojem možete upotrijebiti besplatni Wi – Fi.

Kad ste na putu, ako je moguće koristite GPS navigaciju da biste došli na odredište, a ne pametni telefon. Tijekom kretanja telefon mora preuzimati i troši podatke s interneta, a GPS navigacija u vlastitoj memoriji već ima pohranjene karte, čija je upotreba besplatna.

Pazite na to koje igrice “besplatno” igrate na vašem pametnom uređaju-. Mnoge se financiraju od reklama koje “iskaču” na vašem zaslonu tijekom igre. Svaku reklamu koja “iskoči” vi preuzimate putem mobilne mreže i tako trošite podatkovni promet.

Ako na mobilnom telefonu često preuzimate velike količine podataka s interneta, bilo bi dobro da koristite aplikaciju kao što je Onavo. Prije nego što ih proslijedi na mobilni telefon, ona komprimira i tako umanjujete mjesečnu podatkovnu potrošnju.

Kada putujete u inozemstvo, vaš će se telefon “prebaciti” na drugu lokalnu mrežu. Tu budite jako oprezni jer cijene poziva, a posebice podatkovnog prometa, mogu dosegnuti iznimno visoku cijenu. Zato uvijek na svom uređaju isključiti opciju Roaming koja se nalazi u postavkama mobilnog telefona. Tada ćete podatkovni promet moći koristiti samo na mjestima s besplatnom Wi – Fi uslugom. Takvih mjesta ima poput kafića, restorana i knjižnica ima sve više pa vam neće biti problem naći internet.

Telefoniranje na godišnjem odmoru izvan države može biti vrlo skupo. Ako vam je telefon “otključan”, možete kupiti lokalnu SIM karticu i koristiti je tijekom boravka u drugoj zemlji. Isto tako, možete kupiti jeftini mobitel na bonove i na s njim komunicirati kada vam je to potrebno.

Autor:S.G., Foto: BestphotoStudio/Shutterstock