Što je regres

djevojka s novcem
Djevojka s novcem, Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock

Sigurno ste tijekom svog radnog vremena više puta imali priliku čuti za regres, a neki su se čak mogli uvjeriti iz prve ruke. Nije nepoznanica kako sve vezano uz financijska pitanja budi veliki interes pogotovo ako su u pitanju dodatna primanja koja bi svakome dobrodošla. Što je zapravo regres? Regres je ništa drugo nego povrat novca već isplaćenog od strane osobe koja je na to obavezna.

Zakonska obaveza isplate ne postoji od strane poslodavca prema radniku osim ako to već nije regulirano pravilnikom o radu, kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu.

Ako ste jedan od sretnika koji ulazi u ovu kategoriju tada bi bilo dobro upoznati se sa par stavki utvrđenih zakonom a koje bi svakako mogle koristiti. Regres je novčana naknada koja se isplaćuje jednokratno.

Svrha spomenutog povrata novca je zapravo podmiriti troškove do kojih je moglo doći iz više razloga, a kao prvi se navode povećani troškovi nastali uslijed godišnjih odmora, putovanja i drugih sličnih događaja.

U slučaju da radnik nije iskoristio svoje pravo na odmor tada ne ostvaruje pravo na regres za godišnji odmor. Malo ranije je spomenuto kako se isplaćuje jednokratno u tekućoj godini, a to se događa do kraja mjeseca lipnja te iste godine.

Prilikom svakog novog zaključivanja ugovora bilo bi dobro posebno obratiti pozornost na sva prava koja kao radnik možete imati. Primjetite li kako vam u ugovoru stoji i pravo na regres, nemojte se ustručavati pitati poslodavca za sve detalje vezane uz određeno pitanje.

Regres nije obaveza svakog poslodavca niti pravo svakog radnika, ali unatoč tome dobro je informirati se o detaljima svake novčane isplate pogotovo u vrijeme kada je ona itekako potrebna.

Autor: S.Š. Foto: Yuri Arcurs/Shutterstock