Kako se spremaju jarebice

jarebice

Povežemo kriške slanine preko prsa i bataka, nabodemo ih na mali ražanj i pečemo na jakoj vatri, stalno zalijevajući juhom i ocijeđenim sokom od pečenja. Kod posluživanja ne skidamo slaninu, ali uklonimo konce. Isprane ptice se “špikaju” nadijevaju na prsima i batacima, zalijevaju maslacem i juhom ili se na njih nakapa i malo limunovog soka, ili ih prije kraja zalijemo kiselim vrhnjem.

Jarebice (trčke). Sitno izgnječimo borovnice i borove iglice, osolirno ih i time izvana i iznutra natrljamo očerupane jarebice. Nakon dva dana ih nadijevamo i pečemo, zalijevajući ih maslacem i kiselim vrhnjem.

Jarebice kao lještarke. »Špikamo« prsa i batake mladih jarebica, pečemo na masti i zalijevamo juhom, krv koju smo uhvatili u ocat kod klanja pomiješamo s kiselim vrhnjem, sitno isjeckanom koricom limuna i izgnječenim karanfilčićima/ klinčičima i time često zalijevamo kokoši, dok ne postanu sasvim crne.

Jarebice sa salmijem. Izrežemo batake i komade prsa pečenih jarebica, održavamo ih toplim, a od ostalih dijelova, zajedno sa telećom slezenom i jetrom peradi, vlašcem i peršunom, pripremimo salmi, poslužimo ga oko lijepih komada jarebice zajedno sa kriškama salmija ili i sa kriškama jelen-gljiva/gomoljača. Ili se istučeno meso priprema kao pire, zajedno sa smeđim, umakom, crvenim vinom i sokom od pečenja, njime se pune uštipci s maslacem, koje poslužuju kao garniranje komada od prsica.