Uloga pupčane vrpce

trudnica na ultrazvuku

Od trenutka začeća pa sve do poroda vaše dijete je na sigurnom, a po mišljenju mnogih nikada neće biti tako sigurno kao tijekom 9 mjeseci trudnoće ili 40 tjedana. Majčin trbuh je najbolja zaštita za bebu gdje se ona može normalno razvijati i čekati trenutak kada će doći na ovaj svijet.

Kako ipak nije realno očekivati da beba vječno ostane u trbuhu važno je poduzeti sve potrebne mjere da trudnoća prođe u najboljem redu. Tu se misli na zdrave životne navike kao što je uravnotežena prehrana, dovoljna količina kretanja (osim ako ne morate mirovati) i mala količina stresa. Sve to može doprinijeti da vaša beba sigurno dođe na ovaj svijet.

Zašto je majčin trbuh kao najbolji hotel s najvećim brojem zvjezdica? Zbog toga što se unutar njega počinje formirati posteljica, privremeni organ kojeg tijelo izbacuje tijekom poroda koje izlazi nakon rođenja djeteta. Zahvaljujući posteljici dijete je zaštićeno od negativnih vanjskih utjecaja okoline.

Osim posteljice koja je ključna za trudnoću, ne treba zaboraviti na pupčanu vrpcu. Njezina uloga tijekom 9 mjeseci isto tako nije zanemariva, a koja predstavlja vezu između djeteta i majke i tako doprema vrijedne količine kisika i važnih hranjivih tvari. Dužina pupčane vrpce je između 55 i 60 cm. Dovoljno je dugačka kako bi se dijete neometano moglo kretati u majčinom trbuhu.

Kada je pupčana vrpca veća ona se može omotati oko bebinog vrata i to ne mora predstavljati opasnost ako nije previše stegnuta. Radi se o učestaloj pojavi za koju doktori govore da ne treba odmah paničariti. Važno je da se prati njeno stanje na svakom ultrazvuku.

U pupčanoj vrpci se nalaze dvije arterije i jedna vena zbog čega spomenuta vrpca izgleda kao žica. S jedne strane se rasprostire poput kišobrana, a s druge strane ulazi u pupak bebe. Vena iz vrpce je važna zbog toga što dovodi fetusu hranu i kisik iz majčinog krvotoka, dok su arterije neophodne jer pomažu odnijeti sve štetno.

Ultrazvučnim pregledima se mogu utvrditi nalaze li se na vrpci lažni ili pravi čvorovi. Pravi čvor se javlja u malom broju slučajeva, najviše kod starijih rodkinja i kod onih gdje je vrpca duža od uobičajenog. Obično se javlja u ranoj fazi trudnoće. Zahvaljujući znanju liječnika i modernim aparatima, broj komplikacija se može uvelike smanjiti.

Uživajte u trudnoći jer ipak je to jedinstveno iskustvo koje ćete zauvijek pamtiti. Smatrate li da bi vam mogle pomoći dodatne informacije, uvijek možete posegnuti za stručnom literaturom koja detaljno objašnjava svaki tjedan trudnoće, što se događa s tijelom i kako se fetus razvija.

Autor: S.Š., Foto: Alexander Raths/Shutterstock