Kako dijete naučiti plivati

dijete pliva

Dok se dijete uči plivati, ono se ne mora nagutati vode i to ne mora biti sastavni dio učenja plivanja. Isto tako nikada dijete nemojte učiti plivati tako da ga bacite u vodu i očekujete da će se samoodržavanjem samostalno naučiti plivati. Ako dijete preplašite prilikom učenja, te mu uzrokujete strah, učenje plivanja biti će puno teže.

Na roditeljima je da dijete nauče plivati, no ponekad taj zadatak može biti itekako stresan, no kada dijete jednom naučite plivati, naučili ste ga tome za cijeli život. Plivanje je jedno od životnih škola.

Za vas kao roditelja je važno da djetetu plivanje predstavite kao nešto lijepo, što će voljeti prakticirati i što će mu ostati u lijepom sjećanju. Kako bi bili sigurni da će vaše dijete voljeti plivanje, te da se neće uplašiti vode važno je da pazite na određene korake prilikom učenja plivanja.

Kao prvi korak prilikom učenja plivanja, poželjno je da djetetu prvo ponudite šlauf, koji će ga održavati u vodi i u kojem će se osjećati sigurno. Drugi korak su rukavi ili prsluk. Sva ta pomagala će pomoći djetetu da se održava na površini vode, te će se dijete uz njih osjećati sigurnije.

Koliko god od vas dijete tražilo pomoći prilikom plivanja, te koliko god dijete od vas zahtijevalo da budete uz njega to i napravite. Nemojte nikako dijete ostavljati samo ako ono to ne želi. Nikada prilikom učenja nemojte djetetu jedno obećati, a onda to isto ne ispuniti, jer će vam prestati vjerovati. Ako dijete izgubi povjerenje u vas teško ćete ga ponovo dobiti u vodu.

Na početku učenja plivanja, vaše učenje može rezultirati s manjim i većim uspjehom, a kakav god uspjeh imalo nije važno, važno je da dijete ne izgubi volju, te da ga ne obuzme strah. Ako se vaše dijete ne boji vode, sljedeći korak nakon plivanja može biti ronjenje.

Autor: A.Z., Foto: OlegD/Shutterstock