Kako se i zašto odlučiti na kontaktne leće umjesto naočala

naočale ili kontaktne leće
Nositi naočale ili kontaktne leće, Foto: Africa Studio/Shutterstock

Naočale ili kontaktne leće? To je pitanje koje muči mnoge koji imaju probleme s vidom. U svakom slučaju nove generacije kontaktnih leća pružaju brojne prednosti u odnosu na naočale. Konačna odluka naravno ovisi i o vašim individualnim željama po pitanju održavanja, fizičkog izgleda i sl. Dakle čemu više naginjete, odnosno što više volite.

Živite aktivno, bavite se sportom?

Mnogo puta ste primjetili da vam naočale smetaju u vašim aktivnostima? Koliko puta vam ih je netko strgnuo s očiju? Ne možete nositi naočale za skijanje? A da se ne govori o modernim sunčanim naočalama!

Istina je, kontaktne leće rješavaju mnoge probleme – daju vam veliku dozu slobode, kakvu ne možete iskusiti s naočalama. Uostalom, sa lećama najnovije generacije, imate osjećaj kao da ih i ne nosite, kao da cijeli život provodite bez optičkih pomagala.

Sigurno se zateknete vani na kiši, gdje vam se naočale smoče.

A da se ne govori o zamagljivanju zimi kad ulazite iz hladnih u tople prostorije. U takvim slučajevima, kontaktne leće definitivno imaju prednosti.

Niste zadovoljni sa svojim izgledom, posebno kad stavite naočale?

Kontaktne leće daju sasvim novu dimenziju vašem dosadašnjem izgledu ako ste nosili naočale.

Vozite li po noći?

Smeta li vam odbljesak svjetla dok nosite naočale? Eto još jednog praktičnog razloga koji daje prednost lećama u odnosu na naočale.

Kontaktne leće daju puno prirodniju korekciju vida

One nude neometan periferan vid (što je izuzetno važno kod sporta ili vožnje automobila, ali i u svakodnevnim aktivnostima).

Odvagnite za i protiv, odlučite koje je rješenje bolje za vas, naočale ili kontaktne leće.

Čak i ako preferirate kontaktne leće, poželjno je da imate i naočale, jer je uvijek moguće da zbog nekih problema leće ne možete nositi neko vrijeme, ili naprosto da odmorite oči (naročito kod standardnih leća s nižom propusnosti kisika).

Ukoliko preferirate naočale, a željeli bi samo povremeno nositi kontaktne leće (za sportske aktivnosti, izlaske i sl.), jednodnevne leće su za vas idealno rješenje. U kutiji uglavnom dobijete 30 leća, te svaki put kad to želite, nosite novu, čistu leću, te je nakon nošenja jednostavno bacite.

Danas postoje razne kontaktne leće, ovisno o vašim potrebama – za kratkovidne, dalekovidne, leće za osobe s astigmatizmom ili progresivne leće za osobe s prezbiopijom.

Foto: Africa Studio/Shutterstock