Neonka, ukras svakog akvarija

neonka

Neonka ili neon tetra (lat. Paracheirodon innesi) je slatkovodna ribica iz porodice Characidae. Svoje korijene vuče iz bistrih i ne tako bistrih voda na području jugoistočne Kolumbije, istočnog Perua i zapadnog Brazila. Radi se o prije svega slatkoj, maloj ribici izuzetno nježne građe, sa egzotičnim bojama.

Radi se o ribama koje se poprilično izdvajaju zbog svog šarenog izgleda, zbog čega su najpopularnije što se tiče akvarija. Možete ih slobodno nazvati akvarijskim ribicama koje svojim specifičnim izgledom privlače veliku pozornost.

Ne samo da su šarene, nego isto tako možete primjetiti plavozelenu prugu koja se pruža horizontalno s obje strane, od nosa do baze repa. Ako niste znali ova čudesna ribica tijekom noći gubi boju koja se ponovno pojavljuje ujutro.

Neonka je riba koja raste do 3 cm u dužinu sa životnim vijekom oko 5 godina. Osim što ima zanimljive boje na sebi, najbolje kod tih tibica je što ne zahtijevaju previše. Dakle ako ih želite nabaviti, ono što trebate znati je da morate imati veliki akvarij.

Neka to bude akvarij od 50 litara s pH vrijednosti vode od 5 do 7. Međutim trebate znati da se radi o bojažljivim ribicama koje ne smijete držati zajedno s drugim većim i agresivnim ribama. Preporučaju se tetre budući da im odgovara sličan sastav vode.

Najbolje ih je držati u jatu, a ako niste zali njihova boja najviše dolazi do izražaja onda kada ih ima puno na jednom mjestu. Odgovara im temperatura od 23° do 26° Celzijusa, što najviše nalikuje njihovim prirodnim uvjetima kao što je u Amazoni.

Nažalost trebate znati kako se sklone obolijevanju, bolesti koja se može prepoznati po gubitku jarkih boja i pojavom malo svijetlijih pjegica. Bolest je nažalost kobna i skoro se uvijek otkrije prekasno.

Autor: M.T. Foto: André Karwath aka Aka/Wikimedia