Kako protiv začepljenog nosa

kako protiv začepljenog nosa

Začepljen nos nažalost nije neuobičajena pojava i protiv nje se svakodnevno bori velik broj ljudi. Kada vam se nos začepi i kada ne možete slobodno disati, nije nimalo ugodan osjećaj, a kako bi se neugodnog osjećaja što prije riješili, možete se protiv začepljenog nosa boriti prirodnim lijekovima. Nekada je to doista bolja solucija od pijenja antibiotika, jer njihovo učestalo korištenje može dovesti do smanjenja djelovanja te dovesti do kronične upale nosa i pogoršanja tegobe.

Virusi, prehlade, gripe, sve su to uzročnici koji začepljuju nos i tako otežavaju disanje. Ono se tada pretvara u noćnu moru, posebice za vrijeme spavanja. Osoba tada mora disati na usta, prilikom čega se mogu javiti i druge tegobe, kao što su upala grla, uha i slično. Kako do toga ne bi došlo, treba na vrijeme početi liječiti začepljeni nos.

Uzroci začepljenja nosa

Začepljen nos najčešće je posljedica upale sinusa. Tada se upale i krvne žile zbog čega otekne membrana sluznice nosa i spriječi protok zraka. Začepljenom nosu uzrok je uglavnom bakterijska ili virusna infekcija, odnosno prehlada ili gripa. Kroničnom začepljenju može biti uzrok devijacija septuma, ali i stalna izloženost alergenima. Alergijska reakcija koja rezultira začepljenjem i curenjem nosa drugi je najčešći uzrok ovoj tegobi. Ali ne i jedini.

Nos ze može začepiti kao reakcija na lijekove. Može biti posljedica polipa u nosu ili drugih fizičkih smetnji pri disanju. Bilo kakvo gomilanje krvi u glavi može dovesti do začepljenja nosa, poput dugog stajanja u nekom položaju gdje krv ide u glavu. Iz istog razloga i trudnice često pate i od začepljenja i krvarenja iz nosa, jer se za vrijeme trudnoće u tijelu majke poveća količina krvi, koja u osjetljivoj sluznici nosa može stvarati velik pritisak.

Liječenje začepljenog nosa

Simptom začepljenog nosa liječi se uglavnom kapima za nos, koji sužavaju oteknute krvne žile i time otvaraju sluznicu. Ali korištenjem samo kapi neće riješiti i uzrok. Nekada se začepljen nos može liječiti i tabletama efedrina i pseudoefedrina koji otvaraju nosnice. Alfa-adrenergički agnostici oslobodit će krvne žile u nosu i tako ga učiniti prohodnim.

Ako je uzrok začepljenju nosne šupljine prehlada, odnosno bakterijska infekcija, onda liječenje ne može proći bez antibiotika koji će riješiti uzrok tegobe, a time i začepljen nos kao posljedicu. U slučaju alergijske reakcije, koja za simptom ima začepljen nos, stvar se rješava antihistaminicima ili dekongestivima. Antihistaminici se mogu uzimati i preventivno i to tijekom cijele peludne sezone.

Za ublažavanje tegoba mogu se koristiti i nosni sprejeve, ali njihovu upotrebu treba ograničiti na tjedan dana. Oni se koriste samo kada druge metode ne djeluju, preporučljivo samo tri dana. Ipak, sprejevi za nos na bazi fizikalne otopine mogu se koristiti i dulje. Oni se preporučuju ne samo za odčepljenje nosa, nego i za vlaženje sluznice za vrijeme dok se koriste drugi lijekovi, na primjer kapi za nos, koji suše nosnu sluznicu, što može biti vrlo neugodno, bolno i izazvati krvarenje iz nosa.

Ako od začepljenog nosa pati dijete ili dojenče, možete mu pomoći nosnim aspiratorom koji uklanja sluz iz nosne šupljine i sinusa. Djeci je ponekad teško izbaciti sluz iz nosa, pa im se ovime može pomoći. Ipak, ako primijetite da tegoba traje dulje od tjedan dana ili ako se pogoršava, svakako se obratite liječniku, koji će pripisati terapiju lijekovima.

Prirodno liječenje začepljenog nosa

Češnjak je odličan lijek u odčepljivanju nosa, a sve što trebate je oguliti jedan režanj, izrezati ga na sitne komadiće i pojesti uz komad kruha ili neku drugu hranu. Osim ovog načina, ako podnosite ljuto, najbolje bi bilo kada bi češnjak izgrizli u ustima, pa udahnuli duboko par puta, nakon čega ga trebate ispljunuti. Češnjak je vrlo jak antibiotik i riješit će vas bolesti ako je uzrokovana bakterijom. Osim što će ublažiti tegobe, spriječit će razvitak bolesti.

Hren je isto tako odličan prirodan lijek za odčepljivanje nosa. Naribajte malo hrena i pomiješajte ga sa žličicom meda. Dobiveni lijek stavite u usta, udahnite duboko nekoliko puta, nakon čega ga progutate. Osim što ima ljekovita svojstva, njegov miris je toliko jak da će odčepiti sinuse i olakšati disanje.

Sljezov korijen je poznati lijek za tegobe koje prate prehladu i slične bolesti, a sve što trebate je korijen sljeza narezati na komadiće, pa ga ubaciti u litru vode. Nakon što sljez odstoji u vodi oko pola sata, stavite vodu na vatru i ostavite da se kuha sve dok voda ne proključa. Ugasite vatru, glavu nagnite nad lonac i prekrijte ručnikom, pa počnite s dubokim disanjem. Inhalaciju možete raditi i drugim ljekovitim biljem, na primjer, kaduljom.

Osim sljezovog korijena i jabučni ocat vam može pomoći na sličan način, a trebate u pola litre kipuće vode staviti tri žličice jabučnog octa, nakon čega pokrijete glavu i duboko udišete. Otkrijte prednosti prirodnih lijekova s kojima ćete prije početi disati i lakše spavati po noći.

Eterično ulje mente bi bilo poželjno nositi uz sebe kad god ste prehlađeni, a morate izaći iz kuće, jer kada vam bude problem disati, samo par kapi ulja kapnite na maramicu, koju prislonite na nos i udahnete nekoliko puta.

Začepljeni nos možete liječiti na mnogo načina. Teža oboljenja potrebno je liječiti uz preporuku liječnika, ali mogu vam pripomoći i prirodni lijekovi, koje je zahvalnije koristiti na duže vrijeme.

Autor: A.Z., Foto: Patrick Brentano/free images