Curenje krvi iz nosa

curenje krvi iz nosa

Curenje krvi iz nosa obično se dogodi u nezgodnom trenutku, a iznenadno krvarenje može biti problematično zbog toga što mala količina koja se nastoji zaustaviti maramicom ili gazom u tom trenutku izgleda strašnije, kao da je izašla barem litra krvi.

Problemi s nosom su česta pojava, pa tako upala sinusa, alergija ili hunjavica mogu uzrokovati velike probleme, a zbog nekih od njih će se na kraju morati posegnuti za antibioticima.

Krvarenje se najčešće javlja kod:

 • starijih osoba – kao posljedica tumora, visokog krvnog tlaka ili anemije
 • osoba koje imaju poremećaj krvi
 • male djece
 • onih koji redovno uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi
 • trudnica

Uzroci krvarenja iz nosa

Unutar nosa nalazi se puno manjih krvnih žila koje bi zbog malih ozljeda mogle krvariti. Pored manjih krvarenja koja se javljaju zbog učestalog ispuhivanja nosa, postoje i obilna krvarenja ako dođe do isušivanja unutrašnjosti nosa.

Ipak najčešći uzroci krvarenja su:

 • Tumori – maligni ili benigni
 • Ozljede nastale tijekom ispuhivanja nosa
 • Arterioskleroza
 • Sušenje sluznice nosa
 • AIDS
 • Infekcije – stanje poznatije kao rinitis
 • Visok krvni tlak
 • Problemi sa srcem

Liječenje krvarenja iz nosa

Najjednostavnija metoda kada je u pitanju krvarenje je stisak. Potrebno je sjesti uspravno tako da je glava lagano nagnuta prema naprijed. Prvo se lagano ispušu ugrušci koji bi mogli spriječiti zacjeljivanje žile.

Nakon toga se stisne mekši dio nosa i pritisne prema licu. Pokušajte izdržati u tom položaju 10 minuta, a ako ne pomogne pokušajte opet jer bi nakon toga trebali uspjeti.

Ukoliko još krvarite, bilo bi dobro zamotati nos pomoću gaze i držati ga stisnutim 10 minuta. Ako ste uspjeli zaustaviti curenje krvi iz nosa, gazu bi trebalo držati na nosu još 10 minuta. Dogodi li se da krv još uvijek curi, bit će potrebno spaljivanje ili medicinsko previjanje.

Pomoći može i limunov sok ili ulje lavande tako što ćete ih staviti na mjesto koje krvari. Takvo je mjesto najlakše prepoznati jer se uglavnom nalazi s prednje strane, na septumu.

Pomoći si možete i hladnim oblogama tako što ćete hladni oblog nasloniti na onu stranu nosa koja krvari. Potrebno je držati onoliko dugo koliko možete izdržati potom napraviti kratku pauzu te ponoviti postupak.

Krvarenja iz nosa predstavljaju tegobu s kojom se mnogi bore. Postoje brojne prirodne metode koje mogu pomoći i zahvaljujući kojima ćete se bolje osjećati.

Često curenje krvi može biti znak i da vam nedostaje vitamina c. Treba znati koja je hrana bogata C vitaminom jer upravo on pomaže učvrstiti stijenke kapilara te je važan dio kolagena, sastojka koji pruža zaštitni sloj.

S vitaminom C treba kombinirati i bioflavonoide u obliku dodatka prehrani, zbog toga što pomažu zacijeliti kapilare. Nalaze se u ekstraktu kore bora ili u sjemenkama grejpa.

Kako spriječiti krv iz nosa

Želite li znati kako spriječiti curenje krvi iz nosa potrebno je izbjegavati ispuhivanje nosa ako je začepljen zbog alergije ili prehlade. Bavite li se sportom uvijek nosite štitnik da bi zaštitili glavu te se uvijek savjetujte s liječnikom ako ste na terapiji lijekovima koji razrjeđuju krv.

Pored navedenih metoda koje će vam pomoći da što prije zaustavite krvarenje, postoji još nekoliko načina koji će pomoći spriječiti da uopće dođe do spomenute tegobe.

Krvarenje je moguće izbjeći tako što će se sluznica održavati vlažnom. To je moguće učiniti uz barem 6 do 8 čaša vode na dan. Još se jednom može vidjeti zašto je važno piti puno vode.

Za vrijeme niskih temperatura kad treba više truda kako bi se borili protiv isušujućeg djelovanja grijanja u stanovima i kućama, potrebno je koristiti ovlaživač zraka.

U unutrašnjost nosa možete nanijeti vazelin ili navlažiti nosnicu pomoću spreja sa slanom vodom. Ove metode su odlične ako ste nedavno preboljeli upalu sinusa.

Liječnika treba posjetiti ako je curenje krvi često i obilno jer razlog može biti tumor na mozgu ili poremećaj zgrušavanja krvi.

Autor: S.Š., Foto: Ronald Sumners/Shutterstock