Kako prirodno obojiti kosu

boje kose

Bojenje kose danas je postala uobičajena stvar i rutina gotovo svake žene. Prikrivanje sijedih više nije primarni cilj farbanja kose, već postizanje zanosnih nijansi i mijenjanje boja ovisno o stilu i trenutnim željama. No svaka boja ima u sebi dobre sastojke koji njeguju kosu, ali i one štetne koji je oštećuju prilikom bojanja. Upravo zbog toga sve više žena se okreće prirodnom bojanju kose i eksperimentiranju s biljkama da bi dobile boju koju žele.

Med, kamilica i limun

Za posvjetljivanje kose najbolje rezultate daju med, kamilica i limun. Možete koristiti svaki sastojak posebno, ali možete ih i pomiješati skupa. Rezultati će biti prije vidljivi na svjetlijoj kosi nego na tamnijoj, ali s vremenom i smeđa kosa će biti posvijetljena. Ovo posvjetljivanje teško će uspjeti na crnoj i gustoj kosi. Pripazite samo s limunovim sokom jer ako ga stavite previše mogao bi vam “spaliti” kosu. Nikako ne idite na sunce s kosom natopljenom limunovim sokom.

Kana, cikla i kava

Kana je biljka s kojom su naše bake i majke bojale kosu. Daje predivan crvenkasti odsjaj i kontinuiranim bojanjem možete dostići razne nijanse. Dodavanjem indiga, kave ili crnog čaja kani, dobit ćete tamnije do smeđe nijanse. Dodavanjem soka cikle, limuna ili druge kiseline pospješit ćete crvene pigmente. Kana prekriva i sijedu kosu. Prah kane miješa se s vodom ili navedenim tekućinama, ostavi se preko noći da se boja razvije, drugi dan se nanosi na čistu kosu i drži od dva do četiri sata.

Indigo

Indigo je također biljka za bojanje kose. Prirodno daje modru boju, ali miješanjem s kanom može se dobiti smeđa i crna boja kose. Potpuno je prirodan, ne isušuje kosu niti vlasište. Kao i kana hrani kosu i čini je prekrasnom i sjajnom.

Svi preparati za njegu, za bojanje i druga kozmetika na prirodnoj boji učinkovita je kao i industrijska, ali rezultati su sporiji. Ako želite bojati kosu na prirodan način morat ćete tome posvetiti vrijeme i uključiti strpljenje. Nećete postići željenu boju preko noći i toga morate biti svjesni. Budite uporni, njegujte svoju kosu i ne uništavajte je previše s kemikalijama. Ako odustanete od prirodnog bojanja možete se bez straha od dodatnog oštećenja bojati klasičnim bojama čak isti dan jer prirodno bojanje ne oštećuje kosu.

Autor: J.S., Foto: Subbotina Anna/Shutterstock