Kako zaštititi kućne ljubimce od vrućina

pas na livadi

Visoke temperature i jako sunce ne smetaju samo nama već i našim kućnim ljubimcima. Psi su u najugroženijoj skupini jer ih većina vlasnika ostavlja vani izloženima raznim vremenskim uvjetima kako na hladnoći tako i na vrućini. Kako da zaštitite svoje kućne ljubimce od visokih temperatura donosimo u nastavnku.

Osigurajte hlad

Kućica za psa koji je predodređen za život u dvorištu trebala bi biti dobro izolirana. To se najbolje postiže stiroporom jer on izolira i od hladnoće i od topline. Da ga pas ne izgrize trebao bi biti između dva sloja drveta ili iverice. Drvena kućica treba biti prozračna, ali i zaštićena od vremenskih uvjeta. Krov kućice trebao bi imati nepropustan materijal. Također bi bilo dobro da pas prilikom ljetnih vrućina ima prostora ispred kućice koji je natkriven tako da se može rashladiti van nje, a da nije na suncu. Kućicu možete preseliti ispod drveta ili ispod terase.

Mnogo vode

Psu ljeti treba osim vode za piće osigurati i vodu za kupanje ako on to voli. Stavite mu neku veću plastičnu posudu ili kantu vode da se osvježi. Mnogi psi uđu potpuno u vodu, neki samo prednjim šapama, a neki zarone glavu u vodu. Što god paše vašem psu osigurajte mu da se može osvježiti kao što to činite i vi kada vam je vruće.

Kratke šetnje

Prilagodite aktivnosti vašeg psa vremenskim uvjetima. Možda on voli duge šetnje i aktivnu igru, ali na visokim temperaturama i u vremenu od 11 do 16 sati treba izbjegavati intenzivna naprezanja. Sve što primjenjujete na sebe, primijenite i na svog kućnog ljubimca. Ne silite psa da trči za lopticom po sparnim i teškim danima. Kratko prošetajte i ponesite mu vode.

Ne ostavljajte psa u automobilu

Čak niti na 5 minuta ne ostavljajte pas u automobilu samoga. Mnogi ljudi misle da će skočiti na brzinu do trgovine pa ostave psa u autu. Može se dogoditi bilo što, a pas će ostati na vrućini i bez vode te tako može i uginuti. Radije ga zavežite za ogradu pokraj trgovine ili zamolite nekoga da ga pričuva.

Brigom za svoje ljubimce brinemo i o sebi, oni su dio našeg života jer smo to mi željeli. Ako niste u stanju brinuti se za pas, mačku ili nekog drugog ljubimca poklonite ga nekome tko ima uvjete za to. Prije nabavke kućnog ljubimca dobro razmislite jer to je velika obveza i morate je ispuniti. Ali ako sve učinite kako treba, vratit će vam se dvostruko jer to je i velika ljubav.

Autor: J.S., Foto: Dmitry Kalinovsky/Shutterstock