Kako prestati vikati na dijete

kako prestati vikati na djecu

Svako želi biti što bolji roditelj svom djetetu, pružiti mu najbolji odgoj. Unatoč tome mnogi većinu vremena rade ono što nisu planirali, a to je da viču na najmlađe iako to zapravo ne žele. Dobro je znati kako prestati vikati na dijete i imati normalnu komunikaciju.

Za dobar odgoj gdje je želja odgojiti dobru osobu s visokom dozom samopouzdanja i osjećajem za tuđe emocije, potrebno je znati kako uspostaviti produktivnu i prihvatljivu komunikaciju gdje će do djeteta doprijeti ono što mu želite reći, ali bez nepotrebnog vikanja koje ne djeluje loše samo na najmlađe, nego ujedno iscrpljuje i roditelje.

Kako prestati vikati na dijete? Ako ste primijetili da u posljednje vrijeme ne znate razgovarati s djecom drugačije nego da vičete na njih, vrijeme je da se nešto promijeni. Postoji nekoliko savjeta koji će vam pomoći poboljšati komunikaciju s djetetom.

U trenucima kada dođe do svađe i kada se vaše dijete krene svađati, umjesto da počnete vikati na njega, trebali bi uzeti predah i otići iz prostorije dok se dijete na smiri. Objasnite mu kako ćete s njim razgovarati tek kada dođe k sebi. Prije toga je potrebno duboko udahnuti jer je jedna od reakcija uvijek da se prvo krene vikati.

Važno je pokušati se smiriti prije nego što mislite reagirati jer bi mogli reći nešto zbog čega će vam kasnije biti žao. Zbog toga se savjetuje da zatvorite oči, duboko udahnete i izdahnete i tek onda reagirate. Čovjek kada je smireniji produktivniji je i bolje riješi određenu situaciju, nije impulzivan i ne vodi se osjećajem bijesa.

Stručnjaci savjetuju roditeljima da na kraju svake rečenice spuste ton glasa kako bi ono što govore zvučalo kao naredba, a ne kao pitanje. Važno je biti discipliniran, umjeren i kontrolirati cijelom situacijom.

Djeci treba znati objasniti određene stvari mirnim putem i to tako da im objasnite što znači kada bi bilo po njihovom i što ti to moglo značiti samo za njih. Dobro je pokušati im objasniti kako im zapravo želite samo dobro, iako se njima ponekad može činiti drugačije.

Roditeljstvo je ipak jedan od težih poslova i obuhvaća velik proces koji se zove život i gdje u svakom trenutku želite za svoje dijete osigurati sve kako bi odrastao u sposobnog čovjeka.

Autor: S.Š., Foto: tlorna/Shutterstock