Hrana za usporeni rad štitnjače

hrana za usporen rad štitnjače

Štitnjača je mala žlijezda koja se nalazi iznad dušnika i utječe na izgled kože, rad srca, mozga i crijeva. Dođe li do poremećaja u njenom radu, što znači da štitnjača može raditi sporije ili brže, posljedice neće biti male. Slijede informacije koja je hrana najbolja ako imate usporen rad štitnjače.

Usporen rad štitnjače ili hipotireoza je stanje u kojem je smanjen broj hormona štitnjače. Među najčešćim simptomima su dobivanje na težini, česta pospanost, umor, suha kosa, blijeda koža, a moguća je i neplodnost i to najviše kod žena. Simptomi nisu toliko prepoznatljivi i mnogi ljudi se naviknu na njih, pa se tako bolest dijagnosticira kada je već uznapredovala.

Nisu važne samo redovite kontrole nego i poboljšanje načina kako se hranite, odnosno što unosite u svoj organizam. Ako ste jedna od osoba kojoj je dijagnosticiran usporen rad štitnjače, dobro je znati što sve možete jesti kako bi pomogli njezinom radu i zaštitili svoje zdravlje.

Doktori savjetuju da se prehrana obogati namirnicama kao što su ječam, žitarice, voće i zob te da ugljikohidrati iz ovih namirnica zamijene one iz tjestenine, bijelog kruha te slatkih sokova.

Hrana za usporeni rad štitnjače podrazumijeva plavu ribu, maslinovo ulje, orahe, bademe, lanene sjemenke, cvjetaču, brokulu, grah, šljive, smokve, jogurt te integralne proizvode.

Nije samo važno koje ćete namirnice unositi u organizam nego i na koji način. Liječnici su složni kako je doručak najvažniji obrok u danu, a posebno za one koji imaju dijagnosticiran usporen rad štitnjače.

Za doručak bi bilo dobro pojesti namirnice koje imaju niži glikemijski indeks kao što su zobene pahuljice.

Važno je svaki dan imati doručak kako bi došlo do stabilizacije količine glukoze u krvi te pored tri glavna obroka imati pet manjih međuobroka.

Manji obroci mogu biti kombinacija voća i badema uz pomoć kojih će svatko dobiti osjećaj sitosti i sve potrebno kako bi izdržao do sljedećeg obroka.

Osjećate li se veći dio vremena umorno i primijetili ste kako dobivate na težini, često ste bezvoljni i nemate koncentraciju, bilo di dobro napraviti nekoliko pretraga kako bi utvrdili je li došlo do problema u radu štitnjače, male žlijezde o kojoj puno toga ovisi te provjeriti koji je najbolji prirodni lijek za štitnjaču.

Autor: S.Š., Foto: oephotostudio/Shutterstock