Kako odgojiti dobro dijete

kako odgojiti dobro dijete

Mnogi prije nego dobiju svoje dijete kažu da ono nikako neće biti razmaženo, no sve bude drugačije kada dobijete svoje dijete. Nekada je teško reći ne i vrlo često se popusti djetetu. Kako bi vaše dijete bilo odgovorno ili lijepo odgojeno morat ćete mnogo puta pokazati čvrstu ruku i reći “ne!”.

Ako mu nećete postaviti granice i ako ćete mu sve dopuštati, ono će postati razmaženo i s njime ćete imati velikih problema što se tiče njegovog ponašanja. Uvijek se morate držati svojih pravila. Ako nešto odredite, neka tako i bude.

Nema popuštanja, jer dijete će znati to iskoristiti i tada sva vaša pravila ne vrijede ma koliko se trudili. Niste loš roditelj ako kažete “ne”. Dapače, sa svojim metodama ga učite lijepom ponašanju i od njega stvarate lijepo odgojeno dijete.

Kada niste sigurni u svoje odluke i ne znate treba li dopustiti svom djetetu nešto ili ne, dajte njemu prostora neka vam objasni i olakša odluku. Dajte mu određene obveze i “male zadatke”. Tako ćete ga početi učiti odgovornosti. Ako mu je potrebna pomoć, budite tu za njega.

To je dijete, koje od vas uči sve i upija svaki vaš pokret. Uključite ga u svoje aktivnosti, kućne aktivnosti. Neka vam pomogne u kućanskim poslovima, ali na način da se osjeti kako sudjeluje u nečem korisnom, ne da se osjeća iskorišteno.

Malo pomalo ga učite obvezama, neka sam počinje stvarati osjećaj da se osjeća korisnim, odgovornim. Ne smijete mu dopustiti da sve što zaželi to i dobije, posebno u kupnji. Dijete mora naučiti razlikovati dobro od lošeg i da nekada neće dobiti sve što poželi.

Vi ga učite da bude kvalitetna osoba, koja će cijeniti sitnice i veseliti se njima. Bit svega je u malim stvarima, ne u skupim igračkama i to od najranije dobi mora znati razaznati. Kada nešto jako želi dajte mu mogućnost da to i dobije.

Neka to zaradi svojim lijepim ponašanjem. Tako će dobiti osjećaj postignuća i nagrade za trud. Iako se nekada čini da imate težak zadatak, postavite si to na način da je to “igra” između vas i djeteta. Oboje dobivate; ono lijepe manire, a vi lijepo odgojeno dijete.

Autor: M.Š., Foto: niderlander/Shutterstock