Kruh od heljde

kruh od heljde

Heljda je žitarica koja sadrži mnogo mineralnih sastojaka, kao niti jedna druga žitarica. Heljda je puna fosfora, kalija i kalcija, a od heljdinog sjemena se radi hranjivo crno brašno, od kojeg se pak rade kore, kruh, tijesta i peciva.

Puno ljekovitih svojstava sadrži heljdino brašno, a neki od njih su pomlađivanje krvnih žila, povećanje cirkulacije u rukama, jačanje organizma, otklanjanje umora i povećanje cirkulacije u nogama.

Heljdino brašno je savršeno za koncentraciju i pamćenje, liječenje arteroskleroze i snižavanje pritiska, što je odlično za starije osobe.

Ponekad se heljdino brašno koristi i kao dodatak drugim vrstama brašna, a palačinke i peciva napravljeni od takve mješavine imaju okus maslaca i nježnu strukturu. Brašno heljde je više crne boje, a može se koristiti u slanoj i slatkoj kombinaciji.

Ukoliko ste se nakon par zdravih činjenica o heljdinom brašnu zaželjeli nekog obroka koji ga sadrži, savjetuje se kruh od heljde, koji je jako zdrav i koji se preporučuje konzumirati što češće.

Za kruh od heljde su vam potrebni 400 ml vode, žličica himalajske soli, 500 g heljdinog brašna, 20 g kvasca i malo ulja.

Kruh od heljde pripremite tako da kvasac otopite u vodi, pa u drugoj posudici pomiješajte himalajsku sol i 500 grama heljdinog brašna. U istu posudicu stavite otopljeni kvasac, pa zamijesite tijesto. Nakon što ste tijesto umiješali, pustite ga da odstoji par sati na sobnoj temperaturi.

Dodajte još 50 grama brašna, pa oblikujte željeni oblik kruha. Dodajte ulje u posudu za pečenje i stavite kruh peći u pećnicu. Kruh pecite oko 15 minuta na 250 stupnjeva. Kada se kruh počne odvajati od posude, znači da je gotov. U slast!

Puno je zdravih namirnica između kojih možete birati kada odlučite pojačati imunitet te se osigurati da organizam dobije dovoljnu zaštitu kako ne bi svako malo bili bolesni. Pored jačanja imuniteta ne treba zaboraviti kako mnoge namirnice pomažu popraviti kvalitetu življenja.

Ako ste jedna od onih osoba koja već duže vrijeme ima problema s cirkulacijom te konstantnim umorom, zbog kojeg imate dojam da ništa ne možete napraviti jer se osjećate kao da niste spavali danima, bilo bi dobro da razmislite o uvođenju novih namirnica na svoj jelovnik baš kao što je čudesna heljda.

Autor: A.Z., Foto: Natalia Pankova/free images