Dijete sakupljač

Dijete sakuplja školjke, Foto: CSKN/Shutterstock

Nije ništa čudno kada djeca pokušavaju svoju igračku koja im je polako dosadila zamijeniti nekom drugom igračkom svog najboljeg prijatelja. Tu su svakodnevni rituali tih malih ljudi koji se na taj način pokušavaju izboriti za ono što žele.

Djeca međusobno zamjenjuju razne stvari, igračke, knjige, značke i drugo. Neka porežu svu dugmad, da bi dobila druge stvari. U džepovima djece roditelji nalazite čavle, komadiće konopca, staklene kuglice, kutijice, zviždaljke i mnoštvo drugih stvari.

Mnoge roditelje zabrinjuje taj “trgovački” duh njihova djeteta. Ne znaju, kako stati na kraj tim pojavama. Roditelji trebaju raditi na odvikavanju djeteta od onih navika koje u sebi nose nagonski karakter

Potrebno je da se roditelji djeteta organiziraju kako bi pomogli svom djetetu. Znači da djetetov nagon orijentiraju pravilno. Tu se prije svega misli na pokušaj roditelja da djetetov nagon oblikuju na pravilan način.

Dakle da skuplja razne predmete za svoju igru i svakodnevna zanimanja ili za pojedine zbirke, kao zbirku maraka, značaka, kutija, sličica životinja, građevina, razglednica itd. Pri tome ne može naškoditi ako skupljene predmete iz zbirke zamjenjuje s drugom djecom. Za takvo sakupljanje roditelji će pokazati razumijevanje i pomoći ga.

Foto: CSKN/Shutterstock