Kako odgajati dijete u pubertetu

dijete u pubertetu

Jedna od najtežih faza odrastanja kako za djecu, tako i za roditelje je pubertet. U pubertetu djeca postaju odrasle osobe, sa svojim stavovima i razmišljanjima, koji se često kose s onim njihovih roditelja, zbog čega ne čudi da su sukobi česti.

Ukoliko ste i vi roditelj jednog adolescenta, u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta, kako preživjeti to nimalo lako razdoblje. Treba vjerovati u sebe i svoje dobre namjere, pa tako neće izostati ni dobri rezultati.

Vrlo je važno da si postavite prioritete, što znači da prihvatite ono što možete prihvatiti, i što nije toliko strašno, koliko god vam se takvim čini, kao npr. nered, dok je tema o školi i izlascima jedna druga priča, u kojoj trebate postaviti granice za djetetovo dobro.

Koliko god bilo teško, roditelji trebaju prihvatiti djetetovu potrebu za neovisnošću, koja se događa svakim danom sve više. Pa tako situacije poput zatvaranja u sobu, ne pričanja o ničemu što se tiče njihovog života, itd. su sastavni dio odrastanja, koji je teško prihvatiti, ali tako mora biti i neće zauvijek baš tako ostati.

Ono što je dobro kod neovisnosti, je to da ćete nakon dugo vremena imati ponovno malo vremena za sebe, partnera i sve stvari koje volite, a za koje od kada ste dobili djecu, niste imali vremena.

Nemate samo vi dijete u pubertetu, mnogo je roditelja koji vas okružuju i koji dijele iste ili slične probleme kao i vi. Kako bi si olakšali trenutnu situaciju, bilo bi dobro da porazgovarate i s drugim roditeljima koji dijele vaše probleme, pa da se ispušete i čujete njihovu stranu i njihove probleme.

Kada dođete do situacije da više ne vidite izlaz, sjetite se realnosti, koja glasi da je pubertet jedno prolazno razdoblje, nakon kojeg ćete ponovno uspostaviti normalan odnos s djetetom te ćete se tog razdoblja sjećati s osmijehom na licu.

Vrlo je važno da u ovom dijelu odrastanja ostanete svoji te da se ne spuštate na nivo djeteta. Neka imate sukobe i različita mišljenja, ali zapamtite vi ste djetetov najveći uzor i ukoliko želite da odraste u osobu kao vi ili barem sličnu vama, držite se onoga što jeste.

Autor: A.Z., Foto: Cheryl Casey/Shutterstock