Suho utapanje kod djece

djeca na plaži

Za vrijeme ljetnih mjeseci i kupanja u moru, bazenima, jezerima i rijekama djeca su najviše izložena opasnosti. To je tako jer su djeca lošiji plivači, zbog čega trebate obratiti posebnu pažnju na njuh.

Ako vam slučajno dijete upadne u vodu i bude u njoj samo na trenutak, ono će se nagutati vode, a na vama je da ga što brže izvadite van i da ga stavite na sigurno i zagrnete ručnikom, te ga naravno utješite.

Nakon samo nekoliko trenutaka dijete se može vratiti obavljanju svakodnevnih aktivnosti i igranju s drugom djecom, no vi i dalje trebate obratiti posebnu pažnju na njega.

Rizici u ovakvim situacijama su minimalni, ali vi ipak trebate obratiti pažnju na njih! Nakon što se dijete naguta vode, pa čak i na kratko, postoji rizik od suhog utapanja. Do suhog utapanja može doći i nakon 24 sata što je dijete boravilo u vodi i što se nagutalo vode.

Zbog udaha vode umjesto zraka u pluća, može doći do suhog utapanja. Nakon što dijete udahne vodu, pojavit će se kašalj, no u sljedećih 24 sata može doći i do edema pluća. To ćete prepoznati po tome što dijete diše plitko i ubrzano, ima bolove u grudima, povraća, kašlje, blijedo je i pojačano se znoji.

Osim smetnji kod disanja, česti simptomi znaju biti i izrazita pospanost ili promjene ponašanja. Ponekad čak zbog nedostatka kisika u mozgu, zna doći i do gubitka svijesti, a rijetko i do smrti. Do smrti može doći ukoliko se djetetu ne pruži liječnička pomoć na vrijeme.

Zapravo je liječenje suhog utapanja vrlo jednostavno, a sve što trebate napraviti je da dijete na vrijeme odvedete u bolnicu! Liječnik će tada djetetu prepisati lijekove za češće mokrenje, i davati dodatni kisik.

Kako ne bi imali loš završetak ,važno je pratiti dijete punih 24 sata, nakon što se dijete naguta vode. Najbolje je dijete pratiti u bolnici, kako bi se na vrijeme moglo reagirati ukoliko se gore navedeni simptomi pojave. Nikada nemojte ostavljati svoje dijete bez nadzora, te uvijek budite uz njega gdje god da se kupalo!

Autor: A.Z., Foto: Cheryl Casey/Shutterstock