Kako očistiti fuge

kako očistiti fuge

Kupaonica i kuhinja su prostorije u kući koje treba redovito održavati kako bi uvijek bile lijepe i uredne. Postoji nekoliko mjesta na kojima se najviše hvata prljavština, a osim umivaonika, sudopera i kade, često problem znaju zadavati fuge između pločica. Zbog toga je dobro znati kako na jednostavan način očistiti fuge.

Redovnim čišćenjem ne bi trebalo biti problema ni u jednoj prostoriji u stanu jer samo tako će biti potrebno manje vremena za čišćenje prljavštine koja se nakupila na području fuga, umivaonika ili sudopera.

Kako najbrže i najjednostavnije očistiti fuge? Većini je poznato kako fuge gube boju s vremenom i kako ih je potrebno osvježiti. Upravo će se na njima prvo primijetiti koliko je vremena prošlo dok bi pločice još dugo mogle izgledati kao da ste ih nedavno kupili.

Da bi čišćenje fuga bilo što jednostavnije potrebno je pronaći bilo kakvu plastičnu posudu. U posudi treba promiješati tri četvrtine sode bikarbone i dvije četvrtine paste za izbjeljivanje rublja. Kada smjesa bude kompaktna potrebnu ju je nanijeti na željeno mjesto.

Kako bi nanošenje bilo što jednostavnije, treba uzeti staru četkicu za zube i na nju nanijeti odgovarajuću pastu. Ona se potom stavi na prljave fuge i ostavi da djeluje barem dva sata, nakon čega ju treba isprati uz pomoć tople vode i krpe. Važno je voditi računa o tome da se cijelo vrijeme radi u rukavicama kako ne bi došlo do oštećenja na koži.

Fuge se mogu očistiti, ali isto tako se može obnoviti boja. Ako se odlučite na osvježenje boje, a smatrate da vam nije potreban majstor, potrebno je otići u specijalizirani dućan gdje se nalazi kompletan materijal za uređenje doma i pronaći boju namijenjenu za fuge.

Nakon što ste odabrali željenu boju, dobro je pronaći kist s kojom će nanošenje boje biti jednostavnije i preciznije. Kako bi kasnije bilo što manje posla oko čišćenja boje, savjetuje se kist kakav se obično koristi za vodene boje.

Postoji više jednostavnih i kreativnih rješenja s kojima kućanski poslovi neće biti toliko zamorni i nakon kojih ćete moći uživati u rezultatima svog rada. Potrebno je samo malo volje i slobodnog vremena.

Autor: S.Š., Foto: Shane White/Shutterstock