Kako naučiti dijete na tutu

kako naučiti dijete na tutu

Najidealnije vrijeme da dijete prestane koristiti pelene je ljeto. Ako vaše dijete još nije spremno i ne pokazuje znakove da želi na tutu, nemojte ga prisiljavati. Vaše dijete će samo početi davati znakove da je idealno vrijeme za odvojiti ga od pelena. Vi morate samo pratiti djetetove korake i hrabriti ga.

Odvedite ga u dućan i prepustite njemu odabir njegove idealne kahlice. Lijepim riječima mu objasniti da je to samo za njega. Prvo ga stavite na tutu u pelenama i pričajte mu, pjevajte i nekoliko puta mu pojasnite čemu služi tuta.

Ako pokaže interes, maknite mu pelenu i neka tako sjedi. Odvedite ga u wc i skinite pelenu te ju stavite u tutu, objašnjavajući mu kako njegova tuta služi za obavljanje nužde i da zato više neće koristiti pelene.

Ako se ne odupire tome, dijete je očito spremno. Nakon nekoliko puta uzastopnog ponavljanja dijete će pokazati interes i upozoriti vas da je vrijeme za obavljanje nužde. U svojim postupcima morate biti smireni.

Neka hoda uokolo bez pelena, a vi ga uzastopno ispitujte je li vrijeme da obavi nuždu. Ako negira a svejedno je obavi, nemojte se obeshrabriti, jer je potrebno mnogo puta da dijete nauči samo obavljati nuždu. Kupite djetetu gaćice koje može sam obući.

Ako primijetite da vaše dijete samo ide na tutu i obavlja nuždu, ponašajte se normalno i pohvalite ga, ali nemojte mu pokazivati preveliko oduševljenje. Možda će nakon nekoliko uspjelih pokušaja imati opet “nezgodu” i to prihvatite sasvim normalno, jer se kod “učenja” takve “nezgode” događaju. Tada ga morate ohrabrite i objasniti mu da je to nešto sasvim normalno.

Nikako se nemojte derati i obeshrabriti ga. Pozovite ga da zajedno očistite “nered” i ponovo mu objasnite kako sljedeći put mora ići na wc i to obaviti na svojoj tuti, da tako rade mama i tata i svi njegovi prijatelji. Budite strpljivi i uporni.

Ne smijete ga nikada posramiti, osobito ne pred drugima. Vi ste njegov najveći oslonac i vi ga morate ohrabriti i biti mu najveća podrška kada se “nezgode” dogode. Ako jednostavno vaše dijete još nije spremno, dajte mu vremena. Osjetit ćete i vidjeti kada je idealni trenutak.

Autor: M.Š., Foto: Tompet/Shutterstock