Kako kopirati podatke na USB

kako kopirati podatke na usb

Ponekad je potrebno prebaciti podatke s računala na USB stick ili obrnuto. Da bi postupak bio uspješan te da bi se željene datoteke mogle prebaciti, dobro je znati kako kopirati podatke na USB. U pitanju je naprava koja omogućuje da se na nju privremeno prebace datoteke ili da se prenesu s jednog na drugo računalo.

Problemi su uvijek mogući pa tako i u ovom slučaju, a jedna od najčešćih poteškoća s kojom su se susreli korisnici bila je nemogućnost kopiranja podataka na USB flash memoriju.

Kako kopirati podatke na USB?

Dogodi li se da USB stick ne reagira potrebno je napraviti nekoliko sljedećih koraka. Postoje dvije opcije, jedna je da je USB pun, a druga da se radi o novoj napravi koju treba formatirati s računalom.

Ako je USB pun, a koristite operativni sustav OSX, mišem treba odvući datoteke u “Smeće”, a nakon toga odabrati opciju “Traži” te “Isprazni smeće”. Tako će se dobiti dovoljno slobodnog prostora u memoriji USB-a jer memoriju više neće zauzimati suvišne datoteke.

Za sve korisnike Windowsa, a kojima je puna memorija na USB sticku, sve datoteke koje nisu potrebne treba odvući u “Koš za smeće”. Na taj će se način podaci trajno izbrisati i više se neće moći vratiti.

Prilikom kupnje nove USB naprave postoji mogućnost problema s kopiranjem podataka, što znači da treba izvršiti formatiranje s računalom. Potrebno je uključiti USB, a za korisnike OSX operativnog sustava, procedura je takva da se mišem klinke na opciju “Idi”, zatim “Alati” te “Alati diska”, nakon čega treba odabrati USB i kliknuti na ikonu “Izbriši”.

Korisnici Windowsa trebaju ući u “Moje računalo” i desnim klikom miša odabrati USB koji se nalazi na popisu te na padajućem izborniku odabrati opciju “Formatiraj”.

Ponekad se može dogoditi da se datoteke zabunom odvuku u “Koš za smeće”. To nije problem jer je potrebno samo otvoriti “Koš za smeće” (Windowsi) ili otvoriti “Smeće” (OSX). Datoteka bi se trebala nalaziti u košu ukoliko ste ju zabunom izbrisali.

Dobro je uvijek imati sigurnosne kopije kako bi zadržali prethodnu verziju izgubljenog dokumenta. Važno je pratiti navedene korake kako bi zadržali sve podatke koji će vam jednom zatrebati i paziti na opciju trajnog brisanja.

Autor: S.Š., Foto: Maria Kaloudi/free images