Kočnice na biciklu

kočnice na biciklu

Bicikl je odličan za sve one koji žele biti u pokretu i koji se vole puno kretati i koji se nakon nekog vremena jednostavno istroši. I dok se neki dijelovi mogu popraviti, za neke više nema povratka. Što učiniti kada su u pitanju kočnice na biciklu?

Upravo su kočnice dio bicikla koji je najviše izložen naporu, a gdje se uz pomoć trenja prilikom svakodnevne upotrebe troše kotači i treba ih redovito mijenjati. Kako bi bili sigurni da ćete se moći udobno voziti i da nećete morati razmišljati o tome je li sve ispravno, važno je da kočnice i gume budu u dobrom stanju.

Ponekad se može dogoditi da se kočnice zaglave. Što učiniti u tom slučaju? Potrebno je nanijeti sredstvo za podmazivanje kako bi se svi dijelovi mogli pokretati bez bilo kakvih poteškoća. Dovoljno je kapnuti sredstvo na spojni dio ručica od kočnica i nakon toga podmazati rupu kroz koju ulazi sajla kočnice. Postupak treba ponoviti na mjestu gdje sajla izlazi iz bužira.

Možete podmazati središnji dio vijka kočničkih čeljusti na stražnjem i prednjem kotaču te ostaviti lubrikant kako bi se stigao upiti. Kočnicu treba potom više puta stisnuti kako bi se mogao opustiti cijeli mehanizam.

Jeste li ikada imali osjećaj kao da su kočnice izgubile na snazi? Nakon dužeg vremena korištenja može se dogoditi da kočnice više ne reagiraju kao prije, a pogotovo ne ako se vozite po mokroj cesti prilikom čega će guma s pakni ostaviti sloj na rubu kotača. Taj sloj može biti sve deblji i zalijepiti se za pakne, a tijekom kočenja pretvoriti u sjajnu glazuru po kojoj će pakne kliziti, a neće kočiti.

Problem s kočnicama možete riješiti tako što ćete uz pomoć ključa skinuti maticu sa stražnje strane pakne te kočničku paknu. Površinu gumene pakne možete izbrusiti uz pomoć brusnog papira dok ne osjetite grubu površinu pod rukama.

Rubove kotača možete očistiti uz pomoć sredstva za odmašćivanje te nakon toga isprati vodom. Kasnije vratite pakne kako bi mogli provjeriti rade li kočnice. Ako ni to ne pomogne, preostaje vam da ugodite sajle i kočnice. Održavajte redovno bicikl kako bi se što duže mogli voziti.

Autor: S.Š., Foto: YanLev/Shutterstock