Kako naučiti dijete na krutu hranu

kruta hrana
Kruta hrana, Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock

Kad dijete navrši četiri do pet mjeseci, uvidjet ćete da je sve teže zadovoljiti njegov apetit isključivo mlijekom. Došlo je vrijeme da ga počnete hraniti krutom hranom. Za prvi pokušaj uzmite dječje žitarice ili kremastu mješavinu voća i povrća. Kupljena hrana od voća i povrća je prikladna, ali samostalnom pripremom hrane možete ponešto i uštedjeti. Štoviše, ukusnija i bogatija domaća hrana olakšat će i kasniji prijelaz na prehranu za odrasle. Nove vrste hrane uvodite jednu po jednu, s nekoliko dana razmaka.

To će vam omogućiti prepoznavanje hrane koja uzrokuje želučane tegobe ili alergije. Nemojte dodavati sol ili šećer: previše soli može izazvati dehidraciju, a šećer može pridonijeti pojavi pretjerane želje za slatkom hranom.

Ako dijete odbija krutu hranu, probajte s drugim žitaricama ili mješavinama, ili za nekoliko dana probajte ponovno. Kada dijete navrši šest ili sedam mjeseci, u prehranu možete uključiti meso, jetra, ribu i piletinu, uz uvjet da je protisnuto ili samljeveno.

Mogu se dodati i mekani komadi dobro kuhanog povrća, ali izbjegavajte velike, tvrde komade koji bi mogli izazvati gušenje. Možete ponuditi i hranu koju dijete može držati – dvopek, prepečenac ili komadiće voća.

Jednom kada dijete prihvati krutu hranu, možete djelomično zamijeniti mlijeko, a primijetit ćete i da se broj dnevnih obroka smanjuje sa četiri na tri, jer će kruta hrana utažiti glad na duže vrijeme od mlijeka. Dijete će do devetog mjeseca vjerojatno već biti potpuno odviknuto od dojenja i jesti normalnu hranu u samljevenom obliku.

Foto: Ersler Dmitry/Shutterstock