Kako zaštititi vrtni namještaj

vrtni namještaj

Lijepo je imati svoje dvorište i vrt u kojem ćete moći uživati i opustiti se kada vam se god pruži prilika. Očito je kako se pritom morate osloniti na razna pomagala koja će vam pomoći da uživate na otvorenom. Treba znati kako zaštititi vrtni namještaj, roštilj i kosilicu da bi ih što duže mogli koristiti.

Plastika od koje se proizvodi vrtna garnitura je porozna i s vremenom bi mogla promijeniti boju. Za razliku od korozije koja nastaje zbog utjecaja atmosferskih prilika postoje mrlje koje je moguće ukloniti.

Moguće ih je riješiti se uz pomoć izbjeljivača. U toplu vodu treba dodati malo izbjeljivača i pokušati oprati ruke. Njih svakako treba zaštititi rukavicama. Stolice se potom ostave da se osuše nakon čega bi bilo dobro premazati ih voskom koji se inače koristi za poliranje automobila, a sve zbog trajne zaštite.

Vrtni namještaj bi trebalo jednom godišnje provjeravati kako bi se na vrijeme ustanovilo postojanje korozije. Posebnu pozornost treba obratiti na vatrene spojeve jer će se hrđa prvo tamo pojaviti.

Bilo bi dobro kada bi imali brusni papir jer se uz njegovu pomoć mogu zagladiti dijelovi na kojima su se pojavili mjehuri. Nakon što ste izbrusili mjesta pogođena hrđom, potrebno je nanijeti boju za automobile ili antikorozivnu boju. Kada se boja osuši treba ju premazati voskom.

Kako zaštititi vrtni namještaj? Kako bi vrtna garnitura što dulje trajala, ako postoji mogućnost bilo bi dobro tijekom zimskih mjeseci namještaj pokriti zaštitnom ceradom ili pospremiti u garažu.

Stolove i stolice dovoljno je ponekad oribati sapunom i vodom, pa nije potrebno nanositi ulje. Na metalnom namještaju treba zategnuti matice i vijke te nauljiti sve klizne mehanizme, zglobove i šarke.

Većina vrtnog namještaja napravljena je od umjetnog ratana pa se može očistiti polijevanjem vode iz crijeva. Ne treba zaboraviti na vrtne suncobrane koje treba dobro osušiti prije nego što se pospreme, a da bi bili sigurni do iduće sezone u slučaju snažnog vjetra i kiše, potrebno je pronaći sigurno mjesto.

Kako bi dvorište bilo lijepo i da bi se mogli opustiti na svojoj vrtnoj garnituri, treba voditi računa i o svim ostalim pomagalima poput grablji i lopata. Ako se nakon svake upotrebe ne očiste i ne pospreme na sigurno, vrlo brzo će zahrđati. Neka okućnica bude mjesto koje će u vama buditi samo pozitivnu energiju.

Autor: S.Š., Foto: oliveromg/Shutterstock