Kako napraviti šator

Kampiranje, Foto: Studio 1One/Shutterstock

Planirate izlet i još vam samo nedostaju neki detalji. Naime jedino što vas možda malo muči što ćete u sklopu izleta imati i malo kampiranje, a budući da to niste nikada radili naravno da vas muči pitanje kako najbrže postaviti šator. To nije viša matematika, a ako trebate pomoć slijedi nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći na putu ostvarenja vašeg željenog cilja.

Šator se sastoji samo od nepropusnog šatorskog krila, 2,5 x 2,5 m , koje možete nabaviti u trgovinama s opremom za kampiranje – ili možete upotrijebiti velik komad deblje polietilenske folije za vrtlarsku namjenu. Također ćete trebati vodonepropusnu podlogu za ležanje, četiri ražnjića i klupko čvrste špage.

Rasprostrite šatorsko krilo ili komad polietilenske folije na tlo, na mjesto na kojem želite podići šator, a ispod, uzduž sredine šatorskog krila, provucite konop.

Na visinu od oko l m od tla privežite jedan kraj konopa za neki predmet koji vam je pri ruci, kao što je drvo, ograda ili kamena gromada.

Drugi kraj konopa namotajte oko bilo čega što je takoder jednake visine – možda oko hrpe kamenja ili oko grane zabodene u zemlju.

Sada zategnite konop i zavežite ga za velik komad kamena na zemlji. Odmičite kamen sve dok šatorsko krilo po sredini ne bude posve napeto.

Upotrijebite četiri ražnjića kako biste krajeve šatora pričvrstili za tlo i tako oblikovali šator. Potom zamijenite svaki ražnjić većim komadom kamena zavezanim za šatorsko krilo. Zavežite što više komada kamena uz rubove, a onda postavite podlogu za ležanje.

Foto: Studio 1One/Shutterstock