Kako naći vremena za sebe

Majka i dijete, Foto: Alliance/Shutterstock

Zbog modernog načina života i užurbanosti koju on donosi ponekad je zaista teško uspostaviti ravnotežu između svih obaveza i posvetiti im se jednako kvalitetno. Često znamo pomisliti kako 24 sata jednostavno nisu dovoljna za sve što moramo obaviti, ali dan ne možemo produžiti. Ono što možete učiniti je pravilno rasporediti vrijeme i pridržavati se nekoliko savjeta koji će vam pomoći da pronađete malo vremena za sebe.

Ustanite ranije

Ovo ne znači da morate ustajati u pet sati ujutro. Dovoljno je ustati 20-30 minuta ranije nego što inače ustajete vi i ostatak ukućana. Tada je sve mirnije pa se možete posvetiti sebi i stvarima koje volite, bilo da je riječ o ispijanju kave i pregledavanju novosti, zdravom doručku ili pak laganoj tjelovježbi.

Napravite raspored

Jako je važno postaviti granicu kad je u pitanju rješavanje silnih obaveza jer nije uvijek sve hitno. Neke stvari se mogu riješiti i kasnije. Napravite popis zadataka koje morate obaviti i poredajte ih po prioritetima.

Isključite se

Tijekom dana odredite vrijeme koje ćete provesti dalje od posla, telefona ili bilo kojih drugih obaveza. U početku to može biti i samo 15 minuta, a s vremenom možete produžiti to vrijeme koliko god vam odgovara.

Pronađite način za opuštanje

To može biti i odlazak pod tuš koji će vam pomoći da se pripremite i razbudite za novi radni dan i obaveze koje vas čekaju. Čak i onih nekoliko minuta prije spavanja može biti dovoljno za opuštanje, ako ih iskoristite na pravi način. To vrijeme iskoristite za nešto umirujuće, za aktivnosti koje će vas učiniti sretnima i zadovoljnima.

Podijelite obaveze s drugima

Često znamo sebi nametnuti previše obaveza jer nemamo potpuno povjerenje u druge ljude i smatramo kako ćemo sami riješiti neke zadatke bolje i brže, bez da objašnjavamo drugima kako da to ispravno učine. Prepuštanjem određenih zadataka drugima oslobađamo vrijeme koje možemo iskoristiti za stvari koje nas čine sretnima.

Vrlo je lako izgubiti iz vida vlastite potrebe kada se potpuno posvetite obiteljskim i drugim obavezama, ali da biste se mogli kvalitetno brinuti o drugima, prvo se morate pobrinuti za sebe.

Autor: A.V., Foto: Alliance/Shutterstock