Jedino dijete u obitelji

jedno dijete

Mnoge majke se pitaju žele li drugo dijete ili ne, te ako se odluče imati samo jedno dijete, susreću se s osudama, te ne znaju što je zapravo ispravno, te što je bolje za prvo dijete, imati brata ili sestru, ili odrastati samo. U nastavku vam donosimo prednosti odgajanja jednog djeteta.

Imati jedno dijete znači i imati potrebu za manje novca. To naravno ne znači, da trebate čekati da zaradite bogatstvo kako bi imali još djece, ali ako se odlučite ostati na jednom djetetu, sigurno vam osigurava da ćete tom djetetu moći sve priuštiti kroz život, jer ćete sve svoje novce koje možete odvojiti na dijete, pružiti samo njemu.

Bliskost koju imate samo sa jednim djetetom, se ne može mjeriti sa bliskošću ukoliko imate više djece. Kada imate više djece, trebate se svakom djetetu posvetiti jednako, a koliko god vi to željeli nekada to neće moći biti moguće, zbog različitih potreba, interesa i godina. Zato kada imate jedno dijete možete mu se posvetiti u potpunosti, ne opterečujući se što će drugo dijete trebati i da li ste ga uskratili. Sa jednim djetetom postojite samo vas dvoje i to je neopisivi osjećaj.

Kada imate jedno dijete, puno je jednostavnije da se posvetite poslu i u tome nema ništa loše. Jer uz to što ste majka, vi ste i žena koja ima pravo na karijeru i uspjeh u životu, na koji će jednog dana vaše dijete biti jako ponosno, te će uz sebe imati uzor i primjer iz prve ruke, kako uspjeti u životu.

Današnji način života je vrlo užurban, te većinu svog vremena kroz tjedan provodimo na poslu. Nakon što obavimo sve potrebne zadatke koje imamo za obaviti kroz tjedan, ne ostaje nam baš puno slobodnog vremena. Kada imate jedno dijete možete svo svoje slobodno vrijeme posvetiti samo njemu, ne opterečujući se sa nikim drugim, dok sa druge strane kada imate više djece, ne možete se svima dovoljno posvetiti baš zbog tog manjka vremena.

Roditelji koji se odlučuju na drugo dijete, maštaju o tome kako će njihova djeca biti najbolji prijatelji do kraja života. To nije tako i u 99% slučajeva, to se nikada ne dogodi. Naravno ne želimo reći da će se to dogovoriti ili da se vaša djeca neće međusobno voljeti, ali nikada neće biti isti, niti zajedno prolaziti kroz život, jer će biti drugačijih osobina, sa drugačijim potrebama, i zadacima koji će se razlikovati s obzirom na razliku u njihovim godinama.

Lijepo je imati brata ili sestru i njih se voli do kraja života, ali njihovi životi nisu jedno, te svoje najbolje prijatelje ipak stječu izvan svoje obitelji, tako da ukoliko planirate drugo dijete samo zato da bi dijete imalo društvo, ne radite to jer je to krivo razmišljanje.

Uz sve to treba uzeti u obzir koliko je žena ponovo spremna preuzeti odgovornost i težinu trudnoće, kao i rizike koji se mogu desiti za vrijeme trudnoće, te posljedice nakon poroda. Da li je žea ponovno spremna na oporavak nakon trudnoće, i na okretanje života naopačke. To je sve stvar izbora.

Što god odlučili nećete pogriješiti i lijepo je i jedno i drugo, ali ako odlučite da imate samo jedno dijete nećete pogriješiti nimalo, zato se više nemojte opterećivati sa tuđim komentarima, tipa pa što mu/joj nećete roditi bracu ili seku.

Autor: A.Z., Foto: Anatoliy Samara/Shutterstock