Kako zaraditi novce na internetu pišući najobičniji blog

pisanje bloga
Zarađivanje pisanjem, Foto: Hasloo Group Production Studio/Shutterstock

Blog je oblik internetske stranice na kojoj smo odlučili podijeliti sadržaj s ciljanom publikom koja nas prati ili će nas pratiti. Riječ je o jedinstvenoj platformi na kojoj digitalni sadržaj objavljujemo ciljano, zbog internetskog marketinga, a publici omogućujemo da naš sadržaj prati i komentira. Danas pisanje bloga više nije opcija već se radi o nužnoj i obveznoj radnji koja pomaže pojedincima i tvrtkama da uspiju na Internetu.

Kako započeti pisanje bloga

Za početak izaberite područje kojim ćete se baviti. Budite oprezni, jer izbor područja ovisi o tome što ćete dijeliti na blogu s publikom. Temu izaberite prema onome s čim imate iskustva, a to može biti na primjer dizajn prostora, putovanja, financije, osiguranja ili bilo koja druga tema.

Nakon toga važno je odabrati domenu za blog. Domena bi trebala korisnike dodatno potaknuti da kliknu na vaš blog, trebala bi biti posebna, ali opet jednostavna za pamćenje. Dobro razmislite jer o izboru domene ovisit će i vaša zarada na Internetu. Preporučuje se da kupite svoju domenu jer ćete tako djelovati profesionalnije, a za nju ćete trebati izdvojiti 10-ak eura godišnje. Ime za blog (tagline) nije obvezno, ali savjetuje se smisliti jer će korisnicima lakše otkriti s čime se točno vaš blog bavi. Osim domene i imena, važno je pronaći i dobar web hosting koji će vam stalno biti dostupan kao podrška.

Na red dolazi i tema bloga. Tema bloga daje blogu dizajn i poseban izgled. Iako postoje brojne besplatne teme, želite li da vaša stranica ima više mogućnosti i funkcija, odaberite neku od premium tema koje se plaćaju. Premium teme će ubrzati postavljanje bloga, a o njoj će ovisiti i što brža zarad na Internetu.

Kako zaraditi pisanjem bloga

Smislite ime i temu nije toliko složen proces uspoređujući ga s onim što dolazi – kako zaraditi na Internetu uz pomoć bloga. Mnogi odmah u početku postave nerealne ciljeve pa nakon nekoliko tjedana ili mjeseci odustanu jer ih nisu dosegnuli. No, da biste ostvarili zaradu morate biti jedinstveni i publika od vas mora imati koristi. U nastavku vam donosimo najčešće greške koje rade bloggeri, a zbog čega na kraju odustaju od pisanja bloga.

Ponudite publici pomoć

Mnogi portali korisnicima nude svoja iskustva i mišljenje, ali tko im nudi pomoć i rješenje? Želite li da vam se publika vraća i da kupuje s vaših stranica, bitno je da joj uvijek budete na raspolaganju jer ćete tako kod nje stvoriti povjerenje.

Pokažite svoj karakter

Jeste li čuli za attraction marketing? Attraction marketing je privlačan marketing temeljem kojeg ćete s korisnicima podijeliti svoju osobnost i karakter. Budite jedinstveni jer publika će to znati cijeniti i zbog toga će vam se vraćati. A ako karakteru dodate znanje i iskustvo, gotovo sigurno ćete se istaknuti među masom onih koji žele zaraditi na Internetu.

Planirajte sadržaj na blogu

Da biste zainteresirali ciljanu publiku potrebno je znati kakav sadržaj trebate objavljivati. Kakvu će korist imati oni koji će pratiti vaš blog? Razmislite o tome kako ćete sadržajem svoga bloga pronaći što širu publiku jer o njoj ovisi i uspješnost vašeg posla.

Promovirajte blog

Želite li skupiti što veći broj korisnika koji će pratiti vaš blog, važno je da dio pažnje usmjerite i na promociju bloga na društvenim mrežama i općenito na Internetu. Počnite s građenjem baze kontakata, edukacijama, e-mail marketing i video marketingom. Najjednostavniji i najjeftiniji način promocije vašeg bloga, a z to i građenje baze podataka koja donosi zaradu, je da korisnicima darujete besplatnu e-knjigu u PDF formatu u zamjernu za upis u vašu e-mail bazu. E-mail baza je jedna od najvećih vrijednosti i daje vam otvoren put do zarade na Internetu.

Pratite analize i mjerenja uspješnosti bloga

Analizama i mjerenjem na blogu pratite uspješnost vašeg bloga, odnosno broj posjeta, konverzija i rezultata. Oni će vam dati uvid u broj posjetitelja o kojima ovisi i zarada na Internetu. Postoje mnoge platforme koje omogućuju stvaranje i kreiranje bloga. Preporuka je da uzmete u obzir WordPress i već ste učinili mnogo, odnosno drugo vam ništa neće niti trebati.

Da biste uspjeli i održali uspješnost vašeg bloga trebat će proći možda i malo više vremena. Važno je da budete uporno i da ne postavite nerealna očekivanja. U protivnom biste mogli biti razočarani i odustati od bloga prije nego što je uspjeh mogao i biti ostvaren.

Autor: M.L., Foto: Hasloo Group Production Studio/Shutterstock