Kako iskoristiti talog kave

kava soc

Nakon ispijanja turske kave, talog kave se najčešće baca. No, jeste li znali da vam talog kave može poslužiti u razne svrhe i biti od velike pomoći? U nastavku vam donosimo neke od trikova uz koje će vam život biti lakši.

Ako ste ljubitelj hortenzija, te ih imate zasađene u svom vrtu, talog kave pomoći će vam da im promijenite boje. Hortenzije imaju reakciju na promjenu PH, a dodavanjem taloga u zemlju gdje je korijen hortenzije, smanjuje se PH, te se primjerice roza boja hortenzije može promjeniti u plavu.

Vlasnici psa često muku muče sa buhama koje se nastane na njihovom ljubimcu. Buhe možete temeljito istrijebiti sa svog ljubimca tako da pri kupanju psa, šamponu dodate žličicu kave.

Ukoliko je namještaj u vašem domu drven, s vremenom može biti izgreban. Osvježiti ga možete tako da u njega utrljate mješavinu paste za poliranje, taloga kave i tople vode.

Prilikom kuhanja i sjeckanja luka, miris luka ostaje na rukama, riješiti ga se možete tako da u ruke utrljate talog kave, pa ga isperete mlakom vodom.

Podočnjaci su veliki neprijatelji svake žene, a riješiti ih se možete tako da u njih utrljate malo taloga kave i ostavite da odstoji. Kofein koji se nalazi u talogu kave će razbuditi vašu kožu i pomladiti ju.

Mravi u domaćinstvu često znaju biti neželjeni gosti. Riješiti ih se možete tako da na mjesta na koja se okupljaju stavite malo taloga kave.

Mačkoljupci koji žive u kućama sa vrtovima imaju problem obavljanja nužde mačaka baš po mjestima gdje je nešto zasađeno, kako bi to izbjegli po mjestima na koja ne želite da dolaze mačke, pospite talog kave.

Kod pranja suđa, talog kave može vam biti od velike pomoći, jer će temeljito ukloniti sve masnoće, pa ga kombinirajte sa sredstvom za pranje suđa.

Ako vas muči problem neugodnog mirisa cipela, pomoći si možete tako da u najlonsku vrećicu stavite talog kave, pa ga stavite u cipelu i ostavite neko vrijeme u njoj. Najbolje je da talog ostavite u obući preko noći, kako bi u potpunosti pokupio sve neugodne mirise.

Talog kave savršen je za piling kože i odstranjivanje odumrlih stanica. Primjeniti ga možete tako da ga pomiješate sa malom žličicom meda.

Ukoliko imate problema sa masnom kosom, možete si pomoći tako da prilikom pranja kose, šamponu za kosu dodate talog kave, te ga temeljito isperete. Talog kave možete kombinirati i sa regeneratorom, samo pripazite ukoliko imate svjetliju kosu, kako ne bi potamnila.

Autor: A.Z., Foto: Africa Studio/Shutterstock