Kako crtati ljude

Da biste nacrtali punu ljudsku figuru, potrebno je puno vježbe. Crtajte HB olovkom – srednje rvrdom, odnosno srednje mekanom olovkom koja je dobar, svenamjenski dio crtaćeg pribora. Olovke i blokove za crtanje ili bijeli papir za crtanje možete kupiti u trgovinama umjetničkog pribora.

Važno je shvatiti proporcije tijela. Većina umjetnika upotrebljava glavu kao jedinicu mjere: uspravna figura iznosi otprilike osam duljina glave. Trup je oko tri duljine glave, a gornji i donji dio nogu svaki iznosi po dvije duljine glave. Laktovi se nalaze otprilike na tri duljine glave od vrha glave.

Svaki dio tijela može se prikazati geometrijskim oblicima: glava je u obliku jajeta; trup je izduljeni pravokutnik; gornji i donji dijelovi ruku i nogu su valjci; šake su kvadrati; stopala su trokuti. Unutar tih geometrijskih oblika nacrtaj te okomite i vodoravne smjernice kako biste smjestili karakteristične dijelove, kao što su oči, nos i usta na licu; ramena, bradavice i pupak. Sad zaobli te dijelove tijela zaobljenim linijama kako biste naznačili oris istinskoga oblika pa naglasite obrise sjenčanjem.

Kad nacrtate svaki dio tijela onako kako ste željeli, pokušajte ih povezati zajedno u punu figuru. Započnite s uspravnom figurom okrenutom prema naprijed, a potom pokušajte i ostale poze, kao što je klečanje, sjedenje ili čučanje, a nakon toga stražnju, bočnu i tročetvrtinsku perspektivu. Nastoj te uočiti koji su dijelovi tijela u ravnini jedni s drugim – kod prednje perspektive ramena su u ravnini s kukovima, laktovi su u ravnini struka, brada je u ravnini središnje linije trupa Pri svakoj promjeni poze, mijenjaju se i pojedini dijelovi koji su prethodno bili u ravnini.

Foto: Jirsak/Shutterstock