Savjeti za bradu i brkove

Muškarac s lijepo uređenom bradom, Foto: Ammentorp Photography/Shutterstock

Moda brade i brkova dolazi i odlazi pa se često čine smiješnima izvan svoga vremena. Jedna od posljednjih i najčudnijih jest “umjetnička četverodnevna brada.” Kao što ime kaže, izrast od četiri dana – kakvu su nosili Bob Geldof i neke druge poznate osobe iz svijeta pop glazbe.

Puni, uredno podšišani brkovi i brada mogu prikriti usko lice i zašiljenu ili malenu bradu ili mogu nadoknadili prorjeđenje kose.Puni brkovi bez brade odvlače pažnju od velikog nosa, širokog lica, isturene brade ili visokog čela.

Rane faze puštanja brkova ili brade čine vas neurednim i stvaraju osjećaj nelagode. Ali ustrajte, redovito perite lice sapunom i vodom kako biste ublažili bockanje te dobro isperite sapunicu. Ako se bockanje nastavi, pokušajte sa šamponom protiv peruti, samo pazite da vam ne ode u oči. Za tri tjedna brkovi i brada trebali već dovoljno narasti za podrezivanje i  oblikovanje.

Mnogi muškarci pretpostavljaju kako je njega brade manje naporna te kako oduzima manje vremena od brijanja. Međutim kad brkovi i brada narastu, zahtijevaju posebnu njegu jer se u njima zadržavaju hrana, nečistoća i bakterije. Potrebno im je šamponiranje dva puta tjedno i možda stavljanje balzama kako bi dlaka bila meka. Brkove i bradu sami podrezujte barem jednom tjedno, a kad god idete na šišanje, neka vam ih frizer podšiša i oblikuje. Podrežite ih kad god su prljavi – mokre dlake drugačije leže pa podrezivanje mokre brade može pokvariti oblik.

Umjetnička četverodnevna brada bez obzira na njezin opušten ili čak zapušten izgled – još je zahtjevnija ako ne želite da izraste u pravu bradu ili da izgleda kao dvodnevna sjena. Održavanje prvotne duljine može se postići brijanjem u suprotnom smjeru od uobičajenog uz opušteno držanje britvice. Možda će potrajati dok se ne uhodate, no ako prvi pokušaji rezultiraju očupanim izgledom, obrijte sve i počnite iznova.

Za nepogrdivu, ujednačenu četverodnevnu bradu, možete kupiti električni brijaći aparat koji ima nekoliko promjenjivih glava za podrezivanje upravo takve brade na različite duljine, od dva do pet dana izrasta.

Foto: Ammentorp Photography/Shutterstock