Kako brzo ukloniti herpes

herpes na usni

Nitko ne voli kada mu se na usnama pojavi dosadni herpes, koji osim što narušava izgled, radi probleme i kod šminkanja. Kako bi ga se što brže riješili, u nastavku vam donosimo nekoliko prirodnih načina.

Herpes uzrokuje virus, a kada nastane pojavljuje se mjehurić, počinje peckati, boljeti i svrbjeti, a na kraju se suši, puca i otpada. Osim razno raznih krema iz ljekarne, herpes možete ukloniti i s nekim sastojcima koje imate u svojoj kuhinji.

Sol vam može biti od velike pomoći u uklanjanju herpesa, a sve što trebate je manju količinu soli, nekoliko puta na dan nanijeti na herpes.

Poznato prirodno antivirusno sredstvo je češnjak, koji u kombinaciji s drugim prirodnim proizvodima, stvara savršen lijek za herpes. Sve što trebate napraviti da bi dobili ovaj odličan prirodni lijek je usitniti dva i pol češnja češnjaka, pa ga pomiješati s jednom i pol žlicom brašna, jednom i pol žlicom vrhnja i jednom i pol žličicom meda. Mast koju ćete dobiti ovom smjesom, je odličan lijek protiv herpesa, koji možete svakodnevno mazati na oboljelo područje.

Kapi propolisa su jako ljekovite za liječenje herpesa, a treba ih obilno namazati na herpes nekoliko puta na dan, a nakon njih na herpes treba staviti nevenovo ulje ili kremu od kamilice, kako se ne bi stvorila korica. Svaka 3 sata ponovite proces, i tako četiri puta na dan.

Soda bikarbona vam isto može pomoći u liječenju herpesa, a sve što trebate je prokuhati 150 ml vode, pa u vodu staviti jednu i pol žličicu sode bikarbone. U ovu otopinu umočite vatu koju stavljajte na herpes.

Najbolje protuupalno sredstvo je kožica od ljuske jajeta, koja se nalazi s unutarnje strane ljuske jajeta. Odvojite kožicu od ljuske i stavite je na herpes! Vrlo brzo ćete primijetiti rezultate s kojima ćete biti i više nego zadovoljni.

Eterično ulje čajevca se preporučuje stavljati na herpes svakih 2 sata, nakon čega je moguće malo peckanje. No, nakon samo 2 dana ćete zaboraviti da ste imali herpes!

Što je herpes zoster?

Herpes zoster je jedan od tipova herpesa. Postoji čak osam tipova tog virusa koji dolazi kao posljedica aktiviranog sekundarnog varicella-zoster virusa. On kod prve aktivirane infekcije uzrokuje bolest vodene kozice. Do njege ponovne aktivacije dolazi zbog oslabljenog imuniteta, kod neke teže bolesti ili zbog traume.

Herpes zoster u najvećem broju slučajeva pogađa samo odrasle ljude, dok se kod djece pojavljuje izuzetno rijetko. Glavni znaci da oboljenja su mjehurići na koži, najčešće samo na jednoj strani tijela. Često se mjehurići pojavljuju na licu i to u blizini usta, u usnoj šupljini i na vratu.

Simptomi herpes zostera

Simptomi započinju tako da se u početku osoba osjeća vrlo slabo, temperatura je blago povišena te se osjete i bolovi i osjećaj peckanja na jednoj strani tijela. To sve potraje nekoliko dana, a nakon toga se javljaju mjehurići, a područje zahvaćeno herpesom postaje bolno i osjetljivo te se javljaju simptomi svraba.

Nakon 7 do 14 dana, mjehurići počinju prolaziti te se počinju stvarati kraste. Bolovi su i dalje prisutni.

Najčešći simptomi herpes zostera su: umor, opća slabost, povišena temperatura, bolovi (bockanje, probadanje i žareća bol), svrbež, peckanje, crvenilo kože, mjehurići na koži, proljev, mučnina, teškoće s mokrenjem

Postoje i komplikacije ove bolesti, ako se herpes zoster javi na djelu gdje se nalazi živac trigeminus, u području ušiju gdje se također nalazi živac te na području živca koji se nalazi na licu. Tada može doći do konjunktivitisa, oštećenja ušnog živca i rožnice te i do paralize živca na licu.

Bolest se najčešće manifestira samo na jednoj strani lica, iako postoje slučajevi kada se može pojaviti na obje strane i tada se bolest naziva zoster duplex.

Što je herpes simplex?

Herpes simplex je virusna infekcija koja se najčešće javlja u obliku bolnih mjehurića na spolovilu, usnama i na koži. Radi se o zaraznom virusu koji se može prenijeti osobnim kontaktom s nekim tko je već zaražen te s predmetima koji su bili u dodiru s virusom.

Simptomi mogu trajati od jednog do tri tjedna prije nego se pojave mjehurići. Zaražena osoba može primijetiti natečene limfne žlijezde ili osjetiti bol u grlu. Kod nekih je moguće peckanje na mjestu gdje se stvorio mjehurić.

Kod djece se može pojaviti u blagom obliku, a kasnije ga može ponovno aktivirati izlaganje vanjskim uvjetima poput vjetra ili prehlade.

Herpes simplex

Pojavi li se infekcija u obliku mjehurića, ona može imati dvije faze kao što su primarna i sekundarna:

  • Primarna – može proći neprimijećeno, ali isto tako uzrokovati visoku temperaturu kod djece te bolne čireve u ustima.
  • Sekundarna – podrazumijeva ponovno pojavljivanje simptoma prilikom čega se bolest može pojaviti na nekoliko mjesta.

Postoje dvije vrste virusa koji uzrokuju različite simptome, sve ovisi o zahvaćenom mjestu na tijelu. Mogu se pojaviti u isto vrijeme, iako su zaraženi jednim tipom virusa najčešće otporni na drugi oblik virusa.

Herpes simpleks 1

Najčešće ga uzrokuje labijalni herpes na području lica, nosa i usta, a kod nekih može izazvati i genitalni herpes. Iako u većini slučajeva ne postoje simptomi, kod pojedinih infekcija se mogu pojaviti, a to su: crvenilo, čirevi u ždrijelu i ustima, natečenost, osjetljivost vratnih žlijezda

Za razliku od primarne infekcije s izraženim simptomima, kada prvi put dođemo u kontakt s virusom i imunološki sustav nije stigao reagirati, kod sekundarne infekcije simptomi ne traju dugo i blaži su. Herpes se tada ponovno javlja na drugom dijelu tijela uz slabost i peckanje. Najčešće se prenosi oralnim putem za vrijeme ljubljenja ili korištenjem zaraženog pribora za jelo.

Herpes simpleks 2

Druga vrsta herpesa obično nastaje zbog genitalnog herpesa i najčešće se prenosi tijekom porođaja s majke na dijete ili spolnim putem. Najviše se javlja kod odraslih osoba. Dok se infekcija ne izliječi najbolje je izbjegavati spolne odnose jer ni kondom ne može garantirati da neće doći do širenja zaraze.

Pojavi li se kod novorođenčeta to se može prepoznati po sljedećim simptomima: povećana slezena, povišena temperatura, mrlje na koži, ubrzano disanje, žutica, osjetljivost na svjetlo

Simptomi neće biti vidljivi kod mnogih nego će se pojaviti kasnije. Moguće je da će se pojaviti tri tjedna nakon kontakta s virusom, pa se tako mogu javiti sljedeći znakovi: vaginalni iscjedak, natečeni limfni čvorovi, bol tijekom mokrenja, bolovi u trbuhu i mišićima, mjehurići i rane, visoka temperatura, glavobolja i umor

Simptomi će nestati nakon nekoliko tjedana i neće stvoriti trajna oštećenja.

Autor: A.Z., M.L., S.Š., Foto: Levent Konuk/Shutterstock