Kako biti sretna trudnica

sretna trudnica

Nije daleko od istine da sretne trudnice rađaju sretne bebe, pa bi bilo dobro da u trudnoći radite što više na tome da ste sretne. Bebe u trbuhu osjećaju majčine emocije, a ukoliko u trudnoći budete sretne i smirene, velika je vjerojatnost da ćete roditi sretno i mirno dijete, za razliku od trudnica koje su bile pod stresom i koje su bile tužne. Ako ste trenutno trudni, i ne osjećate se baš raspoloženo i sretno, možete si pomoći sa nekim od tehnika koje vam donosimo u nastavku.

Vježbajte vježbe disanja koje popravljaju raspoloženje. Udobno se smjestite u fotelju ili na krevet, pa polako udišite na nos i još polakše izdišite na usta. Prilikom izvođenja ove vježbe pokušajte ne razmišljati o ničemu, a oči obavezno zatvorite. Vježbu ponovite nekoliko puta, nakon čega ćete se sigurno osjećati bolje.

Moguće je i da ćete se puno bolje osjećati ukoliko ćete sve svoje brige i strahove zapisivati na papir. Ništa vas ne košta, a kada osjetite potrebu, ili neku posebnu brigu, prenesite ju na papir i olakšajte si. Prenošenjem svojih osjećaja na papir ima isti utjecaj kao da ste s nekim pričali, pa će vam sigurno pomoći.

Svakoga dana si priuštite barem 30 minuta samo za sebe, za to vrijeme se opustite. Lezite na krevet ili u kadu i pustite opuštajuću muziku. Ovakvo opuštanje biti će jednako dvosatnom spavanju. Takav način odmora osim što će vas opustiti će vam popraviti i raspoloženje.

Ukoliko vas u trudnoći muče mnoga pitanja vezana za bebu, poput onih da li prima dovoljno hrane, da li je sa bebom sve u redu, kako se sada osjeća beba, zašto se sada ne miče, diše li, da li je zdrava, itd. sve je normalno do određene granice. Normalno je da majka brine za svoju bebu u trbuhu, svakog dana, ali isto tako nije dobro da se previše brine jer to narušava zdravlje i psihičko stanje bebe i majke. Zato stavite brige na stranu i meditirajte svakog dana, barem 10 minuta, što će vas u potpunosti opustiti.

Autor: A.Z., Foto: FloridaStock/Shutterstock