Kako potaknuti trudove

masaža trbuha

Svaka trudnica bi voljela da trudovi prođu što bezbolnije s malo napora. Ipak, u većini slučajeva nisu sve žene takve sreće i puno puta se zna dogoditi da dolazi do malo lakših komplikacija koje se uvijek mogu srediti na vrijeme. Donosimo vam načine kako bolje potaknuti trudove kako biste što lakše mogle proći porođaj.

Ipak, važno je znati da takvi postupci neće ubrzati cijeli proces u rađanju nego će definitivno učiniti tijelo pa i dijete pripremljenima na prorođaj.

Kako bi trudnica mogla krenuti s ovakvim postupcima važno je da bude zdrava kako bi sve bilo u redu. Isto tako, za poticanje trudova trebali biste biti trudni barem 40 tjedana.

Prije poticanja trudova bilo bi dobro kada biste se posavjetovali sa svojim liječnikom ili ginekologom kako biste bili sigurni radite li ispravnu stvar. Uvijek imajte na umu da budete precizni prilikom poticanja trudova kako ne bi slučajno došlo do neželjenih tegoba.

Preporuča se uzimanje nekoliko mililitara bademovog ulja, ulje đumbira te ulje klinčića koji su zaslužni za stimuliranje mišića maternice. Navedena ulja je potrebno umasirati na područje trbuha na koje ste predhodno nanijeli ručnik navlažen s toplom vodom.

Pomoću tople vode, ulja će se lakše moći upiti u kožu, a opuštanje mišića će biti zagarantirano. Dobro je znati da je ovakva metoda u potpunosti bezopasna.

Osim masaže trbuha, odlična metoda je i topla kupka ako volite i podnosite topliju vodu. Ipak, korištenjem tople kupke bilo bi dobro kada bi netko bio uz vas jer osobe koje imaju problema sa cirkulacijom ponekad ne mogu osjetiti koliko je voda zapravo topla i tako pretjerati, a trudovi se mogu javiti dosta brzo.

U kupku također možete uliti nekoliko kapi eteričnog ulja klinčića, cimeta ili đumbira koji djeluju vrlo opuštajuće na kontrakciju mišića. Posebno biste trebali izbjegavati alkohol te laksative koji mogu ugroziti vaša crijeva te poticati mučninu.

Autor: A.B., Foto: dean bertoncelj/Shutterstock