Kolač od čokolade i naranče

kolač od čokolade i naranče

Rijetko koje jelo može imati poseban okus bez neophodnih začina kako za slana jela tako i za deserte. Dok se slana jela najviše koncentriraju na začine poput bosiljka, peršina i drugih sličnih začina, slastičari se više orijentiraju na voćne mirise. Slijedi nekoliko korisnih savjeta kako ih uklopiti u kolač od čokolade i naranče.

Bilo da se radi o voćnom ili možda čokoladnom kolaču teško je poreći da će upravo cimet ili naribana narančina kora dati poseban okus, radi kojeg ćete htjeti češće praviti kolač. Zamaman miris naranče, limuna ili možda ananasa učinit će svaki kolač najboljom poslasticom.

Postoji velik izbor mirisa i umjetnih aroma koji se mogu dodati kolačima i drugim desertima, a odluka je na svakome tko se odluči prihvatiti posla i napraviti desert s kojim ćete se počastiti nakon ručka.

Kremastim kolačima, ali i svakom drugom jelu mogu se dodati razni mirisi kave, čokolade, vanilije, limuna, karamela, ruma, maraskina i drugih mirisa.

Odlučite li kolaču ili bilo kojem obliku deserta dodati miris vanilije, možete ju dodati suhim kolačima tako da ćete ju pomiješati s kockom šećera i umiješati u kolač.

Želite li miris vanilije dodati nadjevima za torte ili kremama za kolače i nabujcima, stavite cijeli štapić vanilije u jelo za vrijeme kuhanja, a nakon kuhanja ju izvadite.

Ukoliko želite svojim jelima dodati miris od naranče ili limuna, njega ćete dobiti tako što ćete naribati koru i dodati je kremama i kolačima. Miris možete dobiti tako što ćete koru pomiješati s kockom šećera te korom od limuna.

Miris od ananasa dodajte tako što ćete manji komad svježeg voća usitniti i kuhati s kremom te dodati već gotovoj kremi ili slatkom vrhnju koje se potom umiješa u kremu. Miris ruma, maraskina možete dodati već ohlađenoj kremi, s količinom po želji.

Odabrani mirisi trebaju se slagati s namirnicama koje ste odlučili staviti u kolač, pa je tako već provjerena i dobitna kombinacija ona koja sadrži naranče i tamnu čokoladu. Postoji toliko različitih kombinacija, a na svakom kuharu je da odabere najbolje za desert koji će servirati svojim gostima.

Postoji jednostavan recept za kolač finog okusa u koji možete dodati malo naribane korice naranče. Za kolač od naranče i čokolade potrebne su sljedeće namirnice.

Sastojci:

 • 2 jaja
 • malo maslaca
 • 1 naranča
 • 20 g kakao praha
 • malo praška za pecivo
 • 100 g čokolade
 • 250 g šećera
 • 220 ml ulja
 • 230 g brašna

Sastojci za kremu:

 • 200 g čokolade
 • 200 ml slatkog vrhnja

Potrebno je pomiješati jaja, šećer i ulje te naranču koju ste prethodno usitnili u blenderu. Na kraju se stavlja rastopljena čokolada. U posebnoj posudi treba promiješati prašak za pecivo, brašno i kakao te dodati smjesi. Smjesa se izlije u posudu za pečenje i stavi u pećnicu na 180 stupnjeva.

Potrebno je malo manje od sat vremena kako bi kolač bio gotov. U međuvremenu treba otopiti čokoladu u slatkom vrhnju i preliti preko kolača. Po želji dodajte malo cimeta. Uživajte u finoj kombinaciji okusa.

Foto: CGissemann /Shutterstock