Jezera u Dalmaciji

crveno jezero
Crveno jezero, Foto: Martin Brož/Wikimedia

Dalmacija je jedna od najstarijih regija u Hrvatskoj koja obuhvaća područje od rijeke Zrmanje na sjeveru do Konavala, odnosno rta Oštro na jugu, na moru obuhvaća otok Pag i sve istočne jadranske otoke jugoistočno od Kvarneričkih vrata. Dalmacija uključuje tri regionalna centra, a to su Zadar, Šibenik i Dubrovnik te Split kao makroregionalno središte.

Pored prekrasne obale, Dalmacija nudi brojne druge sadržaje koji će vas svakako oduševit, a dovoljno je spomenuti Cetinsku krajinu, koja nudi svoja prirodna bogatstva kao što je rijeka Cetina te brojna jezera vrijedna vašeg razgledavanja.

Za Dalmaciju možemo reći da sadrži dva od tri najveća prirodna jezera u Hrvatskoj, a to su Vransko i Prokljansko jezero. Tu treba još nabrojati Peručko jezero na rijeci Cetini, poznat po najvećoj akumulaciji u Hrvatskoj, zatim Modro i Crveno jezero, Baćinska jezera i Kuti.

Vransko jezero, nalazi se blizu Biograda i smatra se najvećim jezerom. Vodu dobiva iz nekoliko izvora i potoka. Zanimljivo je spomenuti kako se jezero koristi i za ribolov.

Prokljansko jezero, površine 11 km2 koje se nalazi u donjem toku rijeke Krke, a povezano je s morem uskim kanalom koji završava kod šibenske luke. Zbog te povezanosti s morem, voda je u jezeru u donjim slojevima slana, a pri površini slatka.

Perućko jezero, nastalo je izgradnjom brane Peruća kod rijeke Cetine čijom je izgradnjom stavljena pod kontrolu sezona poplava za Sinjsko polje, te rad hidroelektrana Peruća, Đale i Zakučac.

Modro i Crveno jezero, dva su jezera kod Imotskog. Modro jezero spada u krška jezera, gdje razina vode znatno oscilira tako se zna dogoditi da nekad u potpunosti presuši. Crveno jezero je krška jama ispunjena vodom, čija dubina iznosi 281 m i nedostupnije je za razliku od Modrog jezera.

Baćinska jezera su prekrasna prirodna pojava koja se nalaze blizu Ploča. Nepravilnog su oblika, a to se najviše odražava na reljefu dna. Sastoje se od šest spojenih i jednog odvojenog jezera, a to su Oćuša, Crniševo, Podgora, Sladinac, Vrbnik, Šipak i Plitko jezero.

U samoj dolini Neretve nalaze se jezera Kuti i Parila koji su predloženi kao ornitološki i ihtiološki rezervati.

Foto: Martin Brož/Wikimedia