Jakljan, davno zaboravljeni otok

pogled na elafite
Pogled na Elafite, Foto: TheTallOne/Wikimedia

Svi smo čuli za Elafite – predivna skupina otoka koje se nalazi u neposrednoj blizini Dubrovnika s kojim su povezani izletima brodom koji polazi više puta dnevno. U sklopu tog otočja možemo izdvojiti Jakljan kao jedan od izoliranijih koji je prije svega poseban po ogromnim predjelima netaknute prirode koja ostavlja bez daha već na prvi pogled.

Jakljan je južno dalmatinski otok površine od 3,4 km2, a duljine 5,1 km2 sa najvišim vrhom od 222 m, sa stanovništvom koje se uglavnom bavi ribarstvom, poljodjelstvom, vinogradarstvom i maslinarstvom.

Ako želite izolaciju i odmor u potpunoj tišini, tada je Jakljan idealno mjesto za vas. Pruža dovoljno sadržaja baš za one koji upravo traže takvu vrstu odmora, a koja će zadovoljiti prave avanturiste i zaljubljenike u prirodu.

Jakljan je davno zaboravljen otok bogate vegetacije, gdje imate priliku vidjeti dosta raslinja i drugih biljaka specifičnih za ovo područje.

Isto je tako poznat kao otok gdje se jedan dio obale može opisati kao stjenovit i nepristupačan, što se može činiti zanimljivim svim onima koji su ljubitelji čiste prirode bez “ljudskih” dodataka.

Zanimljivo je spomenuti kako na samom otoku postoji izvor slatke vode, što isto tako može biti sastavni dio izleta, odnosno istraživanja po Jakljanu koje čuva mnoge tajne i koje su dostupne samo onima najupornijima.

Da se ne radi o surovom otoku, svjedoči i odmaralište s restoranom i kampom, gdje se možete okrijepiti i opustiti.

Ako malo bolje istražimo, naša obala bogata je tim malim mjestima gdje možemo doživjeti prirodu u pravom smislu riječi i opustiti se bez većih gužvi.

Jakljan je jedno od tih mjesta koje slobodno možemo staviti u kategoriju mjesta koji obiluju velikim prostranstvima nedodirljive prirode i njezinih bogatstava.

Ukratko, otok je mjesto za sve one željne pustolovnog odmora i one malo aktivnije koji su voljni upustiti se u istraživanje tajnovitih dijelova otoka.

Foto: TheTallOne/Wikimedia