Jakne od samta

jakna-od-samta

Čim zahladi, potrebne su nam jakne. Toplija odjeća posebno nam je bitna kako se ne bismo prehladili, razboljeli i morali odgoditi važne svakodnevne obaveze. Jakne dolaze u raznim modelima i materijalima, ali zasigurno je jedan od popularnijih za vrijeme hladnijih dana, samt.

Svatko od nas zasigurno posjeduje barem jedan odjevni predmet od ovog poznatog materijala. On je klasičan, odlično pristaje svakome i kombinira se na gotovo svu vrstu odjeće. Od suknji, haljina pa sve do tajica. Sam materijal samta nježan je na dodir što jakne od njega čini ugodnima za nošenje. Laganiji je pa je idealan za proljeće ili jesen, dane kad su temperature niže, ali se tijekom dana često znaju popeti. Jakne od samta su propusne pa stoga nisu najbolji izbor za vrijeme kišnih dana.

Kod samih početaka njegove proizvodnje, samt je bio luksuzan materijal i oblačili su ga samo plemstvo te bogati trgovci. Dobivao se od svile, što je glavni razlog njegove posebne mekoće. Samt su tkali na za to predviđenim strojevima, a proces je zahtijevao mnogo truda, vremena i komplikacija. Njegovo je održavanje predstavljalo veliki problem jer je bio osjetljiv na visoke temperature i prečesta pranja.

Kako se popularnost samta širila, tako se za potrebe velike proizvodnje počeo izrađivati kombinacijom raznih materijala. Oni su bili jeftiniji i lakše su se oblikovali. Svila, poliester i pamuk danas su jedni od glavnih materijalia koji čine samt. On nije više kvalitetan kao što je bio nekad, a takva loša kvaliteta može rezultirati alegijskim reakcijama, crvenilom i iritacijom.

Jakne od samta rado nose muškarci i žene, a modeli su prilagođeni jednima i drugima. Mogu se kombinirati sa kraćim ili duljim suknjama, lepršavim haljinama ili hlačama. Za razliku od ranijih početaka proizvodnje samta, održavanje danas nije nimalo komplicirano. Osim jakni, vrlo su popularne hlače od samta, pogodne za niže temperature.

D.Š. Foto: lithian/Shutterstock