Inhaliranje kod kuće

prehlađena djevojka

Važno je imati zdrave navike uz životu kako bi što manje bili bolesni. Ali ponekad bez obzira koliko vitamina unosite, nije realno za očekivati da se nikada nećete razboljeti. Zbog toga je dobro znati na koje se sve načine možete izliječiti.

Pored uobičajenih lijekova koja vam određuje vaš liječnik, postoje i druge metode. Sve je više onih koji posežu za alternativnim ili prirodnim metodama, pa je tako sve veći broj ljudi koji se odlučuje za inhaliranje. Za ovakav način njege nije potrebno odlaziti kod liječnika, već je moguće to učiniti i kod kuće.

Tijekom prehlade dobro je pokušati s inhaliranjem para. Para navlažuje dišne puteve, smiruje otekline te nam tako olakšava disanje. Osim toga, puno je uzročnika bolesti osjetljivo na vrućinu pa od nje ugibaju.

Stoga, ako ste prehlađeni, prije nego se počnete kljukati raznim tabletama za snižavanje temperature, protiv glavobolje itd. Inhalirajte se! Postoji velika vjerojatnost da ćete upravo na taj način riješiti svoj problem s dosadnom prehladom!

Već naše bake su u slučajevima povišene temperature znale raditi pravu kuru znojenja, koja jača tijelo. Jedino je neprikladna za pacijente s kardiovaskularnim tegobama. U ljekarni možemo pronaći puno tvari koje potiču znojenje i oslobađaju od otrovnih tvari.

Postoje i čajevi koje sami možete pripraviti kako biste potakli znojenje:

Čaj od vrbove kore

Ovaj čaj potiče znojenje i oslobađanje od otrovnih tvari. Potrebni su sljedeći sastojci:

– 2 jušne žlice mljevene vrbove kore
– 20 g anisa
– 20 g ružmarina
– 20 g cvjetova bazge
– 20 g cvjetova lipe

Pomiješajte biljke, stavite vodu da prokuha i njome prelijte mješavinu. Pustite da odstoji 15 minuta, ocijedite i zasladite.

Biljni čaj za kurativno znojenje

Ovaj se čaj bazira na majčinoj dušici jer ona djeluje antiseptično i ublažuje upale, dok cvjetovi lipe opuštaju grčeve, potiču znojenje i smiruju. Potrebno je:

– 20 g cvjetova kamilice
– 20 g majčine dušice
– 20 g cvjetova lipe

Biljke pomiješajte, stavite vodu da prokuha i njome prelijte mješavinu. Pustite da odstoji 10 minuta te nakon toga ocijedite. Za jednostavno i brzo inhaliranje stavite kap-dvije ulja paprene metvice na maramicu i duboko udišite. Možete dodati i ulje eukaliptusa i limuna. Pronađite najbolje rješenje za sebe.

Autor: Tajana, Foto: newphotoservice/Shutterstock