Savjeti za održavanje odjeće

šarena odjeća

Kada kupimo neki novi odjevni predmet, on je mekan i u lijepim bojama. No, s vremenom gubi sve od toga, čemu je najčešći uzrok često pranje. No, postoji rješenje i za to! Ako vas muči rublje koje je otvrdjelo i grubo na dodir te bez sjajne boje koju je nekad imalo, pokušajte s provjerenim receptima.

Važno je znati kako sačuvati najdražu majicu ili neki drugi odjevni predmet od preranog raspadanja. Potrebno je samo nekoliko trikova i vaša će najdraža odjeća još dugo biti u ormaru jer nećete pomišljati da bi je se mogli riješiti.

Kod svakog posljednjeg ispiranja rublja, dodajte sol ili ocat. Frotirni ručnici, kućni ogrtači i bilo koji drugi predmeti od frotira, bit će meki ako ih namočite u vruću octenu vodu i ostavite da u njoj odstoje tijekom noći.

Ako prašku za rublje dodate vrećicu praška za pecivo, rublje će biti bijelo poput snijega. Zavjeste požutjele od cigaretnoga dima potopite u slanu vodu. Ukoliko želite ojačati zavjese, stavite ih u vodu u kojoj ste prethodno kuhali rižu.

Sportske čarape spadaju zasigurno u najprljavije odjevne predmete, pogotovo one bijele! Ponovno će vratiti blistavu bjelinu ako ih stavite u lanenu vrećicu s limunovom korom.

Miješanje boja pri pranju šarene odjeće zna biti noćna mora svake žene. Sigurno niste znali da se i to na vrlo jednostavan način može spriječiti. Jednostavno tijekom posljednjega ispiranja pri pranju, dodajte sol. Ako pak želite osvježiti boje pamučnih predmeta, potopite ih nekoliko sati u obrano mlijeko, a potom isperite.

Posebno su osjetljivi predmeti od svile i čipke. Za optimalno pranje predmeta od čipke, pospite je magnezijem te ostavite da djeluje nekoliko dana, a tek onda isperite. Predmet od čipke će biti kao novi.

Što se pak tiče predmeta od svile, dobro je dodati salmijakovu otopinu u vodu kojom peremo svilenu odjeću. Karakteristično za svilenu odjecu je da se još vlažna glača, i to na naličju predmeta, pa stoga to uvijek imajmo na umu pri održavanju svilenih predmeta.

Pri pranju odjeće, glavnu ulogu gotovo uvijek ima perilica rublja. Ne smijemo zaboraviti i na njeno održavanje. Moramo je redovito čistiti od kamenca jer će u suprotnome lošije prati rublje i trošiti više energije.

U perilicu bar jednom u dva mjeseca dodajte 2 1/2 l octa i isto toliko vode. Uključite je na program od 90 C. Ako omekšivaču redovito dodate i malo octa, rjeđe ćete morati odstranjivati vodeni kamenac.

Autor: Tajana, Foto: Benchaporn Maiwat/Shutterstock