Ideje za uređenje dječje sobe

dječja soba

I za roditelje i za djecu poseban je izazov uređenje i opremanje dječje sobe. Soba, uz to što treba biti djetetu zanimljiva, treba biti funkcionalna i praktična. Jer, zapamtite, ona NIKAD nije dovoljno velika za sve igračke bez kojih vaše dijete nikako ne može. Dakako, cijeli projekt ovisi o dobi djeteta, i prema njoj ćete ju, naravno, urediti. Riječ je o jedinoj prostoriji u stanu ili kući koja je u isto vrijeme igraonica, radni prostor, dnevni prostor i spavaonica, te mora biti funkcionalna.

U ulozi spavaonice, potrebno je naglasiti važnost zdravog spavanja, za što su pak neophodni kvalitetan madrac i jastuk. Budući da je spavanje jedna od temeljnih bioloških potreba, njegova kvaliteta utječe na naše zdravlje, raspoloženje i ponašanje. Krevet u sobi treba postaviti tako da zauzima što manje slobodnog prostora za igru, a ne da dijeli prostor. Oblik dječjeg kreveta je vrlo važan jer daje oblik cijeloj sobi i stvara ugodnu atmosferu.

Ormar je, ako vam soba to naravno dozvoljava, najbolje smjestiti iza vrata. To je ionako prostor neupotrebljiv za igru, pa ga treba iskoristiti na najbolji mogući način, a to je dakle, mjesto za ormar. Police, regale, komode, te ukoliko ste roditelj školarca onda morate voditi računa i o radnom stolu i stolicama, rasporedite prema željama djeteta, ali uz roditeljske naputke. Tako je na primjer važna činjenica da bi radni stol trebao biti smješten ispod ili u neposrednoj blizini prozora kako bi vaš đak imao dovoljno svjetlosti prikikom ispunjavanja školskih obaveza, a da pritom ne kvari vid.

S bojama zidova možete si dati oduška i pustiti mašti na volju. Na vama je da odlučite, uz djetetove želje, prijedloge i sugestije, hoće li cijela soba biti u jednoj boji, svaki zid različite boje ili ćete pak crtati likove iz crtića ili slikovnica. Također, danas se nudi veliki izbor dekorativnih naljepnica i bordura kojima dodatno možete ukrasiti kraljevsku odaju vašeg nasljednika, samo treba imati malo mašte.

Problem svih silnih igračaka možete riješiti kupovinom plastičnih dječjih kutija za igračke. Uz to što svoje dijete učite urednosti i pospremanju igračaka nakon igre, one se uklapaju u svaku dječju sobu. Zavjese, tepih, luster, te sitnice poput zidnog sata, uokvirenih slika, vješalice za odjeću, samo su detalji s kojima se možete poigrati djući sobi vlastiti identitet. Vaše će dijete uživati u svojem carstvu, a vi ćete izbjeći razbacane igračke po cijelom stanu.

Foto: Dasha Petrenko/Shutterstock