Hladna mesna jela

jelo hladetina

Postoji toliko različitih recepata u kojima možete uživati, a koji uključuju najbolje namirnice. Kako volite jesti meso? Pečeno ili kuhano? Toplo ili hladno? Iako je puno više onih koji vole jesti toplo meso, postoje jela koja se baziraju na vrhunskim receptima, a koja uključuju hladno meso.

jelo hladetina

Mozak u hladetini/drhtalici. Teleći mozak pirjamo u zakiseljenoj bistroj juhi, kad se ohladi izrežemo na komade, koje stavljamo između drhtalice u male kalupe.

Hladna gelantina. Očistimo kosti pitome ili divlje peradi, podvinemo kožicu kod krila i nogu, ostavimo svugdje meso jednake debljine, a tanja mjesta popunimo komadima koje smo odrezali od drugih dijelova. Nadalje postupamo isto kao kod recepta za toplu gelantinu, samo što se hladna mora pripremiti dva dana prije upotrebe i ostaviti da se ohladi u juhi, kako bismo ga mogli tanko rezati. Kriške slažemo na iskosanu/usitnjenu drhtalicu i garniramo aspikom raznih boja. Galantinu od pitome i divlje peradi možemo zimi sačuvati i više tjedana, ako ju zajedno sa hladetinom od telećih nogu stavimo u zemljanu/glinenu posudu i pokrijemo rastopljenim goveđim lojem debljine prsta.

Drhtalica od pijetla ili pure (kopuna, tj . uškopljenog pijetla). Od mesa navedenih životinja, sa iznimkom komada od prsa, zatim od jetre, svinjetine i teletin pripremimo nadjev, dodamo mu na rezance izrezani jezik, slaninu i meso od prsa, a možemo ga posipati i jelen-gljivama izrezan im na kockice i cijelim pistacijama. Tako naizmjenično nadijevamo pticu, dok koža ne bude puna, zatim sašijemo a gelantinu stegnemo slaninom i lanenim ubrusom, te parimo, što kod purana traje 2 sata.

Ili : Nadjevu od usitnjenog mesa i guščje jetre dodamo koštanu srž, vlašac, šampinjone, sol, papar, mažuran/oregan, pa umiješamo meso od prsa, jezik, teleće vime, svinjetinu i jelen-gljive, sve izrezano na kockice.

Od fazana . Ispod nadjeva od odvojenog mesa i teletine stavimo slaninu, meso prsa, jezik, jelen-gljive i guščju jetru.

Drhtalica od teleće plećke. Plećku uzdužno razrežemo, odvojimo kosti i ravnomjerno odvajamo meso, da na kožici ostane samo u debljini prsta. Zatim ga oprezno malo izlupamo, posolimo i popaprimo. Od izrezanog mesa napravimo nadjev kao br. 3, dodamo slaninu i jezik izrezan na kockice, oblikujemo ga izduženo kao kobasice /s mesnate strane/, pokrijemo kožom od plećke, spojimo i preko kobasice omotamo platneni/laneni ubrus, a kobasicu povežemo kao »gelantinu«, stegnemo i parimo sa slaninom, začinima, povrćem i juhom.

Ili : Napravimo nadjev od teletine sa guščjom jetrom. Sirovog ga izgnječimo i propasiramo, pomiješamo sa nabujkom od žemički nekoliko jelen-gljiva kuhanih u crvenom vinu, sitno isjeckanih, solju i paprom, ispod nadjeva, kao u gornjem primjeru sa kopunom, stavimo slaninu, jezik, pistacije i završimo isto kao u prethodnom receptu.

Foto: Peredniankina/Shutterstock