Hippie moda

hippie moda
Hippie moda, Foto: Boris Bushmin/Shutterstock

Tko su bili hipiji? Jeste li ikada proučavali malo ovo razdoblje modne i društvene povijesti? Hippie pokret nastao je kao odgovor na pritiske društva i oni su težili oslobođenju od normi koje su ih pokušavale uklopiti u poredak i učiniti od njih poslušne i pokorne članove. Bili su izrazito nenasilni i smatrali da bi smisao života trebali biti ljubav, sreća, poštovanje, uvažavanje razlika među ljudima i slično.

Hippie pokret kumulirao je ljetom ljubavi i Woodstock festivalom 1969. nakon čega je snaga pokreta počela ponešto jenjavati. Ponekad im se zamjeralo eksperimentiranje sa drogama i oslobađanje tijela seksualnom revolucijom no odjeci njihova modnog izričaja prisutni su i danas u modi poput valova koji se šire na površini vode, samo idu sve dalje i dalje dok netko ne baci novi kamenčić u modno jezero koji će interferirati sa ovim prethodnim i stvoriti potpuno nove i eklektične stilove.

Originalna hippie moda bila je ona koja je uključivala razne etno utjecaje što se uklapalo sa filozofijom onih koji su vjerovali u pokret. Spolne razlike su bile mnogo manje uočljive no kod onih koji su se prilagodili društvu ( hipiji ih nazivaju squares). I muškarci i žene nosili su dugu puštenu kosu, žene su se vrlo malo šminkale i odjeća je bila spolno neodređena.

Osim pokoje duge haljine nosile su se trapezice, seljačke široke košulje, afrički uzorci, indijski, indijanski i latinsko američki komadi. Odjeća se često i izrađivala kod kuće ili se pak dekonstruirala rezanjem, bojenjem, dodavanjem našivaka ili slično. I nakit i ukrasi za kosu uglavnom su izrađivani kod kuće i od prirodnih materijala.

Želite li danas zajahati val hippie mode svakako možete. Sumnjamo da ćete krenuti usvajati čitav životni stil ali možete se poigrati i jedne neobične srijede izaći van sa cvijećem u kosi, možda u dugoj lepršavoj haljini bez grudnjaka ili pak izvucite one stare trapezice iz ormara. Odjenite s njima bijelu košulju i smeđi kožni prsluk. Možda zanimljiva majica sa psihodeličnim printom i pilotske naočale. Odaberite ono što vam odgovara i zabavite se.

Autor: L.K. Foto: Boris Bushmin/Shutterstock