Volani na haljini

volani na haljini
Volani na haljini, Foto: conrado/Shutterstock

Ah kako samo volimo haljine. Volimo se umatati u meke materijale i način na koji one s nama plešu dok se krećemo kroz prostor. Haljina se danas isključivo gleda kao ženski odjevni predmet iako je zapravo nastala iz tunike koja ni po čemu u početku nije bila rodno vezana za ženu.

Tunike su nosili svi, od onih najbogatijih do onih najsiromašnijih i jednako tako nosili su ih i muškarci i žene i djeca. No odjednom su se muška i ženska moda razdvojile. Muškarci su prihvatili hlače kao odjevni predmet za sebe dok su haljine postale isključivo ženska domena.

Naravno iznimaka ima kao recimo neke forme muške tradicionalne odjeće koje su ostale nepromijenjene kroz povijest. Mogli bismo tako navesti kiltove, svećeničke halje ili pak kimono. No ipak, osim ovakvih iznimaka koje potvrđuju pravilo žene su haljinu prisvojile kao vlastitu i nezamjenjivu.

Ali kakvu haljinu odabrati? Toliko mnogo izbora je oko nas. Rekli su mudri ljudi da je jedino gore od nedostatka izbora beskonačno mnogo izbora. Pokušat ćemo malo olakšati vaše dileme i dati pokoju sugestiju. Ove godine ponovo su moderni volani. Ova mala intervencija na tkanini mnogo znači.

Zamislite recimo običnu bež haljinu do polovice bedara. Ima kockasti izrez, lagano strukirana, decentna i privlačna u isto vrijeme. I što još ? Možda malo nezanimljiva. No sada dodajte volane na porub i rukave. Ovo je potopuno nova i zanimljiva haljina. Još uvijek ste prikladno odjevene ali ujedno i ženstvene.

Ono ženstveno je mekoća i fluidnost i upravo na to nas asociraju volani. Njihovo kretanje, decentni valovi, poskakivanje i uvijanje oduševljava nas. Stoga sljedeći puta kada kupujete haljinu nemojte se bojati volana.

Jedino na što biste trebali obratiti pažnju je da izbjegnete volane na području struka. Oni bi vas mogli nepotrebno proširiri i uništiti siluetu. Sve ostalo je dopušteno…rukavi, obrub, ovratnik, bočni volani, kaskade volana jednih preko drugih… zabavite se i uživajte u modnim eksperimentima.

Autor: L.K. Foto: conrado/Shutterstock